Princeton Üniversitesi öğretim üyesi, feminist tarihçi Joan Wallach Scott, Kültür ve Siyasette Feminist Yaklaşımlar Dergisi tarafından hazırlanan ve bgst Yayınları tarafından yayımlanan Feminist Tarihin Peşinde kitabı için Türkiye’ye geliyor.

Scott, Boğaziçi Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi Karaköy Binası’nda birer konuşma yapacak.  

Scott, Boğaziçi Üniversitesi’ndeki “Kurtuluş ve Eşitlik: Eleştirel Bir Soykütük Denemesi” başlıklı konuşmasında kurtuluş kavramı tarihsel olarak toplumsal cinsiyet eşitliğini garantiler mi sorusundan yola çıkarak bu kavramın tarihteki izini sürecek.

Scott, Sabancı Üniversitesi Karaköy Binası’ndaki “Toplumsal Cinsiyetin Kullanımları ve Suistimalleri” başlıklı konuşmasında ise toplumsal cinsiyet kavramını ele alacak. Bu konuşmada, 21. yüzyılda toplumsal cinsiyetin halen bir feminist mücadele alanı olmaya devam edip edemeyeceğini sorgulayacak.

FEMİNİST TARİHÇİ JOAN W. SCOTT’IN KONUŞMA PROGRAMI ŞÖYLE:

17 Nisan 2013, Çarşamba

Seminer              : Kurtuluş ve Eşitlik: Eleştirel Bir Soykütük Denemesi

Saat                     : 17.30

Yer                       : Boğaziçi Üniversitesi Demir Demirgil Salonu

(Bu konuşma İngilizce yapılacaktır.)

20 Nisan 2013, Cumartesi

Seminer              : Toplumsal Cinsiyetin Kullanımları ve Suistimalleri

Saat                    : 14.00

Yer                      : Sabancı Üniversitesi Karaköy Binası (Minerva Han)

(Bu konuşmada simultane çeviri yapılacaktır.)

İletişim : Ayça Günaydın (0535 726 76 56)

JOAN WALLACH SCOTT KİMDİR?

Joan Wallach Scott 1941’de Brooklyn’de doğdu. 1962’de Brandeis’tan mezun olduktan sonra doktora derecesini 1969’da Wisconsin-Madison Üniversitesi’nden aldı. Fransa tarihi üzerine çalışan Scott kariyeri boyunca birçok seçkin üniversitenin akademik kadrosunda görev yaptı. Brown Üniversitesi’ndeki Pembroke Kadın Eğitim ve Araştırma Merkezi’nin de kurucusu olan Scott, 1985’den bu yana Princeton Üniversitesi’nde İleri Araştırmalar Enstitüsü’nde Harold F. Linder Profesörü olarak görev yapıyor.

Scott’un yakın dönem çalışmaları toplumsal cinsiyet ve demokratik siyaset arasındaki çatışmalı ilişkiyi merkeze alır. Gender and the Politics of History (1988), Only Paradoxes to Offer: French Feminists and the Rights of Man (1996), Parité: Sexual Equality and the Crisis of French Universalism (2005), The Politics of the Veil (2007) [Örtünmenin Siyaseti (Boğaziçi Üniveristesi Yayınevi, 2012 )] ve The Fantasy of Feminist History (2011) önemli çalışmaları arasındadır. Türkiye’de yayımlanan son çalışması ise 2013 yılında bgst Yayınları’ından çıkan Feminist Tarihin Peşinde kitabıdır.