Çerkes soykırımı ve sürgününün 149. yıldönümünü anma törenin, Samsun'da yapılması planlanıyor.

Türkiye Kafkas Dernekleri Federasyonu, Kafkas-Rus savaşlarının öncesi ve sonrasında Ruslar tarafından yapılan Çerkes soykırım ve sürgününü kamuoyuna daha güçlü anlatmak amacıyla 149. anma törenini Samsun'da yapma kararı aldı.

Çerkesler için büyük öneme sahip Samsun'daki törene ilişkin hazırlıklar da başladı. Ev sahipliğini Samsun Kafkas Derneği'nin yaptığı Kent Müzesi'ndeki toplantıda bir araya gelen Çerkes dernekleri yöneticileri ile üyeleri, etkinlikte hakkında çalışma yaptı.

Etkinlikler kapsamında soykırım ve sürgünle ilgili ağıtlar söylenip, insanlara sürgün ve soykırım gerçeğini bütün yönleriyle anlatma amaçlarını ifade eden Konuş, "İnsanlarımız sadece Kafkasya'da değil, burada da öldüler. Sadece Samsun ve Çarşamba Ovası'nda sürgünden sonra 500-600 bin civarında insanımız, hastalıktan ve sıtmadan hayatını kaybetti. Bu nedenle Samsun, Çerkes toplumu açısından çok önemli bir bölge. Yoğun Çerkes nüfusu olmasından dolayı da bu etkinliği kentimizde yapacağız. Sesimizi gür çıkarıp, Türkiye ve dünya çapında duyurmaya çalışacağız. Soykırıma sebep olanları lanetleyeceğiz. En son da denize karanfil bırakacağız" dedi.

300 yıl süren Kafkas-Rus savaşların 21 Mayıs 1864'de sona erdiğini, savaş sonucunda 15 milyon olan Çerkes nüfusunun 2 milyona indiğini hatırlatan Dernek Başkanı Konuş, "Savaş süresinde 13 milyon vatandaşımız soykırıma uğradı. Biz, 21 Mayıs 1864'ten itibaren Kuzey Batı Kafkasya'dan topluca sürülmüş bir halkız. Yaklaşık 2 milyon Çerkes ana vatanından ayrılmak zorunda kaldı. Bizler bu soykırımı yaşamış halkların torunları olarak atalarımızı anmak, soykırımı lanetlemek, bunu dünyaya duyurmak amacıyla her yılın 21 Mayıs'ında bu soykırımı lanetle anıyor ve protesto ediyoruz. Bu yıl Türkiye çapındaki etkinliği Samsun'da yapacağız. 21 Mayıs'ın hafta içine denk gelmesi ve insanların daha kolay ulaşması için anma törenimizi 25 Mayıs günü saat 17.00'de sahil yolunda yapacağız. Tüm hemşehrilerimizi bu etkinliğimize davet ediyoruz." ifadelerini kullandı.