Rosida Koyuncu / Demokrat Haber

Azerbaycan Nefes LGBTİ oluşumu nefrete karşı 22-28 Ocak 2017 tarihlerinde başlatacağı kampanyayla dayanışma, ittifak ve destek çağrısında bulunuyor.

Demokrat Haber’e kampanyayı anlatan Cavit Nabiyev, 22 Ocak 2014’te Azerbaycanda intihar eden LGBTİ aktivisti İsa Şahmarlı’nın ölüm tarihini başlangıç günü seçtiklerini, bu günün Azerbaycan’daki tüm nefret saldırılarının bir sembolü olduğunu belirtti. “Sessizliğin Sesi” kampanyasının 2015’te  başladığını belirten Nabiyev, “her sene 22-28 ocak tarihlerinde bu kampanya çerçevesinde eylem ve etkinlikler yapıyoruz” dedi.

İsa Şahmeranlı

İsa Şahmeranlı

“22 Ocak Azarbaycan’da homofobi, transfobi ve bifobiye karşı milli gündür” diyen Nefes LGBTİ Aktivisti Cavit Nabiyev, 2016 Yılında Azerbaycan’da devam eden nefret söylemi ve cinayetlerine değinerek  şunları aktardı: “Freedom House’un 2016 yılına olan özgür olmayan devletler raporunda Birleşik Milletler üye ülkeleri arasında 16., Avrupa Konseyi üye ülkeleri sırasında 1. Sıradadır.  ILGA Europe 2016 Yılına olan raporunda LGBTİ İnsan Haklarının durumuna göre 49 Avrupa Konseyi üye ülkeleri sıralamasında Azerbaycan 2015 yılında olduğu gibi LGBTİ bireyleri için en tehlikeli ülke olarak belirtilmiştir.”

NEFRET SALDIRILARI

LGBTİ bireylere yönelik saldırılar raporunda da yer alan Azerbaycan’daki nefret saldırılarına ve cinayetlerine değinen Nabiyev 2016 yılından şunları aktardı.

-Bakü’de polis trans seks işçilerinin kaldığı yerlere baskın düzenledi ve başka ilçelere dağıttı.

-Şamkir bölgesinde yaşayan bir gey evinde ölü bulundu.

-28 yaşındaki bir trans birey Bakü’deki evinde boğazlandı ve bıçaklanarak öldürüldü.

-Bakü’de metro istasyonu yakınlarında bir trans birey boğazından bıçaklandı.

- Ulusal Tv ve Radyo Konseyi (NTRC) Başkanı Nuşiravan Maharramli: “Eşcinsel yaşam tarzını normal gösteren tv yayınları yapmaları doğru değil, tv kanalları program standartlarını yükseltmeli” dedi

ETKİNLER

Nefes LGBTİ aktivisti Nabiyev 22-28 Ocak tarihlerinde yürütecekleri kampanya ve etkinleri şöyle sıraladı:

-Azerbaycan Parlamentosu’na nefret yasası çıkarılması ve yasalarında cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim ibarelerin eklenmesi için mektuplar gönderilecek.

-Azerbaycan elçilikleri ve konsoloslukları önünde eylem yapılacak, nefrete kurban gidenler için mumlar yakılacak.

SES KATMAYA ÇAĞIRIYOR

Türkiye’deki LGBTİ örgütlerinin imza kampanyasına destek olmalarını isteyen Nabiyev, kampanyanın görünür kılınması ve Azerbaycan’da yaşanan nefret cinayetlerini duyurmak için görsel ve yazılı basında bu konuların yer alması çağrısında bulundu.

Düzenlenen imza kampanyası linki:

https://you.allout.org/petitions/adoption-of-anti-discrimination-hate-crime-and-hate-speech-law-in-azerbaijan-parliament

Kampanya linki: