Pembe Hayat KuirFest bu akşam kapılarını ‘Gökkuşağının Altında’ bölümünün yıldız filmlerinden, 66. Berlin Film Festivali’nden Teddy Ödülü’yle dönen Şili yapımı Asla Yalnız Olmayacaksın (Nunca vas a estar solo, 2016)’ın gösterimiyle açıyor! Açılış töreninin ardından, Haymatlos Mekân’da Mersin 7 Renk LGBTİ Derneği’nin oluşturduğu, Türkiye’nin ilk LGBTİ korosu olan 7 Renk Koro ilk konserini gerçekleştirecek ve sonrasında Dj Şevval, performansıyla geceye coşku katacak.

12-19 Ocak tarihleri arasında Ankara’da gerçekleşecek gösterim ve etkinlikler Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi ve Haymatlos Mekân’da, 26-28 Ocak tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleşecek olan gösterim ve etkinlikler ise Pera Müzesi, Fransız Kültür Merkezi ve Feminist Mekân’da ücretsiz olarak takip edilebilir.

Festival bu yıl da gösterimleri ve etkinlikleriyle Ankara semalarını gökkuşağı renklerine boyayacak. Gösterim programında her yıl olduğu gibi bu yıl da dünya festivallerine damgasını vuran belgesel, kurmaca ve kısa filmler, sinema tarihinin kuir hazineleri ve çok özel seçkiler yer alıyor.

6. Pembe Hayat KuirFest programında ünlü yazar ve aktivist James Baldwin için özel bir bölüm hazırladı. Cinsellik ve kimlik konularını işleyen romanları, insan haklarını savunan ve ırkçılığa karşı yazılarıyla tanınan Baldwin’in Amerika’dan Fransa’ya ve bir dönem İstanbul’a uzanan hayatının, eserlerinin ve fikirlerinin izleğini sürecek bu bölümde Baldwin’in Amerika’daki yaşamına ve mücadelesine odaklanan filmlerin yanında Türkiyeli yönetmenlerden Baldwin filmleri de yer alıyor. Program kapsamında, yönetmen ve sinema yazarı Zeynep Dadak’ın katılımıyla, Baldwin üzerine söyleşeceğimiz bir etkinlik de yer alıyor.

Festival, yönetmen ve küratör Marie Losier’yi filmlerinden oluşan iki seçkiyle ağırlıyor. ‘Marie’nin İlham Perileri’ adlı ilk seçki, Losier’nin öncü avangart yönetmenlerin portrelerini kendine özgü tarzıyla birleştirdiği filmlerine yer veriyor. ‘Marie’nin Düşler Ülkesi’ adlı seçki ise yönetmenin değişik sinemasal anlatıları ve formatları birleştirdiği film ve videolarından oluşuyor. Marie Losier, festival için Ankara’ya gelecek ve bir masterclass gerçekleştirecek.

Programda bu yıl kısa film seçkilerine geniş yer ayrıldı. ‘Kuir Kısalar Yarışması’ filmlerinin yanı sıra, arşiv ve bellek arasındaki oyunbaz ilişkiye odaklanan ‘arşiv-i lubun’ ve Türkiye’den kısaların gösterileceği bölüm de sinemaseverlerin ilgisini çekecek seçkiler. Ayrıca, Glitch Film Festivali programcılarının KuirFest için hazırladığı, ırkçılık ve cinsiyetçiliği tartışan ‘Belleğin Azmi’ seçkisi de festivalin özel bölümleri arasında. Glitch ekibinden Nosheen Khwaja ve Cloudberry Maclean gösterimlerin ardından izleyicilerle bir araya gelecek.

Festivalin yoğun ilgi gören bölümlerinden ‘qÜLT’ ise Cheryl Dunye imzalı Karpuz Kadın (Watermelon Woman, 1996), 25. yılı için özel hazırlanan kopyasıyla Paris Yanıyor (Paris is Burning, 1990) ve Ingmar Bergman’ın “hayatımda gördüğüm en sıradışı film” diye tarif ettiği Jason’ın Portresi’ne (Portrait of Jason, 1967) ev sahipliği yapıyor.

Türkiye’den uzun metrajların gösterildiği ‘Ğ’ bölümünde, geçen yıl !f İstanbul’da Keş!f ödülünü kazanan Veşartî (Gizli, 2015), Rüzgâr Buşki’nin Gezi Direnişi ve onu takip eden süreçte LGBTİ bireylerin rolünü anlatan belgeseli #direnayol (2016) ve Serkan Çiftçi’nin KuirFest’te Dünya prömiyerini gerçekleştirecek filmi Gacı Gibi (2016) gösterilecek.

Festival, son zamanlarda LGBTİ karakterlere ve hikâyelerine ev sahipliği yapan en önemli bağımsız dijital mecralardan biri haline gelen internet dizilerine de ‘Kuir Diziler’ bölümü ile yakından bakıyor.

Ayrıca, Bir Emek Bizim İstanbul Bizim filmi, Özgürleşen Seyirci: Emek Sineması Mücadelesi (2016) Ankara prömiyerini Pembe Hayat KuirFest’te gerçekleştirecek.

Festival kapsamında gerçekleşecek Kültür Endüstrisinde Yaratıcı “Ötekilik” başlıklı panelde ise Ali Kemal Çınar, Fırat Yücel ve KuirFest’in katılımıyla dünya ve Türkiye’de insan haklarının ve bireysel hakların gasp edilmesinin sinema alanındaki yansımaları üzerine konuşulacak.