Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘en az üç çocuk’ söylemi konusundaki teşviklere bir yenisi ekleniyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, çocuk sayısına göre belirlenen vergi oranlarının yeniden düzenleneceğini ve üç çocuk sahibi olan asgari ücretlilerin vergi yükünün sıfırlanmasına yönelik çalışma yaptıklarını açıkladı.

Cumhuriyet’ten Mahmut Ilıcalı’nın haberine göre, Şimşek asgari ücretlilerin vergi düzenlemesiyle ilgili açıklamayı, CHP Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz’ın asgari ücretten alınan vergilerin kaldırılıp kaldırılmayacağına yönelik soru önergesine cevaben yaptı.

BEKAR OLAN YANDI

Bakan Şimşek, asgari ücretlilerin gelir vergisi oranlarını bekar, evli ve çocuklu kategorilerine göre düzenlediklerini belirtirken, 891 lira ücret alan dört çocuk sahibi asgari ücretlilerin yüzde 12.8’lik vergi yükünden kurtulduğunu, üç çocuklu ücretliler için de düzenlemelerinin olduğu yanıtını verdi.

Şimşek, diğer vergi oranlarını da şöyle açıkladı: “Yüzde 12.8 oranındaki vergi yükü bekâr için yüzde 5.3; evliler için yüzde 3.8; evli ve bir çocuklu için yüzde 2.6; evli ve iki çocuklu için yüzde 1.5, evli ve üç çocuklu için yüzde 0.7; evli ve dört çocuklu için yüzde 0.

Bu durumda, bekar veya tek ve iki çocuğu olan ancak asgari ücretle çalışan ailelerden ‘gelir vergisi’ alınmaya devam edecek.