Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanı Aleksey Ulyukayev, Rusya uçağının Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından düşürülmesi sonrası yaşanan krizde, yaptırımlar çerçevesinde Türk Akımı projesinde kısıtlamalara gidilebileceğini duyurdu.

Ulyukayev ayrıca, Türkiye’ye uygulanacak tüm yaptırımların Dünya Ticaret Örgütü’nün normlarına uygun olacağını ve Akkuyu nükleer santrali projesinin de yaptırımlara dahil edilebileceğini söyledi.

Bakan, "Türkiye ile serbest ticaret bölgesi için hazırlıkları durdurmak zorundayız. Türkiye ile Rusya arasında karşılıklı uçuşlara da kısıtlama gelebilir" dedi.

Rusya Devlet başkanı Vlademir Putin, Rusya gazını Karadeniz üzerinden Bulgaristan’a, buradan da Güney ve Orta Avrupa’ya taşıyacak Güney Akım boru hattının yerine Türkiye üzerinden Türkiye-Yunanistan sınırına gazı taşıyacak yeni bir boru hattı üzerinde çalışıldığını Aralık 2014 tarihinde açıklamıştı.

 Rusya enerji şirketi Gazprom ile Botaş Rusya Medyası’nda “Türk Akımı” olarak adlandırılan Yeni Mavi Akım boru hattı için mutabakat imzalamıştı.

Boru hattının kapasitesi 63 milyar metreküp (bcm) olacaktı Bunun 14 bcm’i, Türkiye’deki tüketiciler için ayrılırken, yaklaşık 50 bcm’i, bir doğalgaz teslim noktasının tesis edileceği Türkiye-Yunanistan sınırına aktarılacaktı.

Gazprom 5 Ekim günü, Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinin yıllık 63 milyar metreküplük kapasitesini 32 milyar metreküpe indirme kararı almıştı.

Rusya Başbakanı Medvedev, "Türk Akımı'nın ilk hattını Aralık 2016'da tamamlayabilirdik ancak bu tarih erteleniyor. Ama korkulacak bir şey yok. Gecikmenin nedeni Türkiye'deki siyasi belirsizlik.

1 Kasım'da yapılacak seçimlerin ardından hükümetin kurulması zaman alabilir" demişti.