Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK), 1 Temmuz'dan geçerli olmak üzere GSM şebekeleri arası gerçekleşen arabağlantı ücretlerini yeniden belirledi.

Alınan karara göre GSM operatörlerine uygulanan ara bağlantı ücreti yüzde 20 civarında düşürüldü.

BTK'nın paylaştığı bilgilere göre Avea için 3.70 kuruş olan arabağlantı ücreti, 2.96 kuruşa geriledi.

Vodafone için 3.23 kuruş olan arabağlantı ücreti 2.58 kuruşa düşürülürken Turkcell için ise 3.13 kuruştan 2.50 kuruşa indirildi.

Söz konusu kararda yapılan indirimle şebeke içi ücretler de etkilendi. 1 Temmuz 2013 tarihinde yürürlüğe girmesi beklenen kararda Turkcell için şebeke içi ortalama taban fiyat seviyesinin 5.35 kuruştan 4.28 kuruşa gerilemiş olacak.

ÜCRETLERE YANSIYACAK

BTK'nın yaptığı açıklamaya göre yapılan yeni arabağlantı ücretleriyle beraber abonelerin cep telefonu konuşma ücretlerine indirim yansıması hedefleniyor.

Yeni arabağlantı ücretiyle beraber şebeke içi ve şebekeler arası ücret farklılıkları dolaylı olarak azaltılacağını paylaşan BTK, pazarda daha adil bir rekabet ortamı sağlanacağını ve nihai olarak tüketici menfaatleri korunacağını işaret ediyor.

ARABAĞLANTI NEDİR?

Bir GSM abonesi farklı bir GSM şirketi abonesinin telefonunu çaldırmaya başladığı andan itibaren her iki abone de aranan tarafın GSM şebekesi üzerinden hizmet almaya başlıyor. Böylece söz konusu arama ile aranan tarafın şebekesi meşgul oluyor. Ancak aboneler farklı bir GSM operatörü aramasına rağmen ücret farkını kendi operatörüne ödüyor. Bu yüzden operatörler karşılıklı olarak hesaplayarak birbirlerine ödeme yapıyor. Bu ödemeye arabağlantı ücreti deniyor.