Meksika’da yirmi yılı aşkın süredir merkezi seçimlere girmeyen EZLN (Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu), ülkedeki başkanlık seçimlerine girme kararı almıştı.

32 eyaletten, 58 yerli topluluğunun katılımıyla toplam 848 delegenin yer aldığı Indigenous Counsil (Yerli Konseyi) 2018’de gerçekleşecek olan başkanlık seçimlerinde destekleyeceği adayı açıkladı.

Gazete Karınca'dan Ezgi Gül'ün çeviri haberine göre yerlilerin adayı María de Jesús Patricio Martínez olacak.

Pazar günü Meksika’nın dört bir yanından gelen yüzlerce Indigenous (Yerli) temsilci, National Indigenous Congress’te (Ulusal Yerli Kongresi) 2018’deki başkanlık seçimlerinde yer almak üzere bağımsız adaylarını seçti.

Zapatistalar, Meksika Devleti’ni ve seçim politikalarını desteklemedikleri için yirmi yılı aşkın bir süredir seçimlere girmiyor ve hiçbir adayı desteklemiyordu.

Seçime girilmesine karar verilmesinin ardından adayları belirlemek amacıyla Cuma günü başlayan ve Pazar sona eren görüşmeler, Chiapas eyaletinin güneydoğusundaki San Cristobal de las Casas’ta gerçekleşti.

Konsey üyeleri Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) ve Guatemala’daki Mam Topluluğu’ndan iki Apaçi’nin de dahil olduğu 296 kişilik uluslararası gözlemciler grubu eşliğinde, konseyin tekliflerini ve stratejilerini, organizasyonun diğer sektörlerle ve sivil toplumla ilişkileri bağlamında tartıştı.

PATRİCİO MARTİNEZ KİMDİR?

Başkanlık adayı 57 yaşındaki Martinez, 3 çocuk annesi ve insan hakları savunucusu.

Yerli toplulukların sağlık hakkına ulaşması için uzun yıllardır mücadele veren Martinez, 1992’de Calli Tecolhuacateca Tochan adındaki sağlık merkezini kurdu.

Bölgedeki Indigenous (Yerli) hareketinin uzun süredir lideri olan Martinez ‘geleneksel doktor’ olarak tanınıyor.