Suriye Kürdistanı'nın (Batı Kürdistan) Resulayn (Serêkaniyê) kentindeki çatışmalara son vermek için Yüksek Kürt Konseyi (YKK) devreye girdi. YKK öncülüğünde bölgedeki Kürt ve Arap ileri gelenlerinden oluşan bir komite oluşturuldu. Halk Savunma Birlikleri (YPG) de ateşkes için iki koşul öne sürdü.

Türkiye destekli oldukları öne sürülen silahlı grupların 12 Aralık’ta Serêkaniyê’ye girmesi sonucu üç gün boyunca şiddetli çatışmalar yaşandı.

Çatışmaların son bulması için YKK’nin girişimleri sonucu Kürt, Arap ve ileri gelenlerden oluşan bir komite oluşturuldu. Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) görüşmelerin başlaması için bir heyet oluşturdu.

YPG'NİN İKİ KOŞULU

Alınan bilgilere göre Kürtlerin askeri gücü YPG'nin "kentteki her ulusun yer aldığı bir meclisin kurulması" ve "kent içindeki tüm askeri noktaların kaldırılması" yönündeki taleplerin kabul edilmesi koşulu ile silahları susturacağı bildirildi.

Kent ileri gelenlerinin araya girmesi sonucu çatışmalar dururken, oluşturulan heyetler arasında bugün görüşmelerin başlaması bekleniyor. YPG güçlerinin de büyük çoğunluğu hakimiyeti altında olduğu kentte tedbirlerini arttırdı.

Silahlı grupların, Arap mahallesi Mehet de konumlanmış olduğu bilgisi verilirken, 14 Aralık günü yaşanan şiddetli çatışmaların sonuçları hakkında henüz net bir bilanço yok.

Yerel kaynaklar 12-14 Aralık tarihleri arasındaki çatışmada silahlı gruplardan çok sayıda kişinin öldüğünü belirtirken, yaralıların da ambulanslar ile Resulayn'dan Ceylanpınar'daki hastanelere taşındığı öne sürülüyor.

ESAD'A BAĞLI ORDULAR DA RESULAYN'I BOMBALADI

Bu gelişmeler yaşanırken, diğer taraftan, bugün ise, Beşar Esad ordusuna bağlı helikopterler Batı Kürdistan’ın Resulayn (Serekaniye) kentine bağlı bazı köyleri bombaladı. Ölü ve yaralıların olduğu bildirildi.

Alınan bilgilere göre rejime ait helikopterler saat 12.00 sıralarında Arap ve Çeçen çoğunluklu Sefih köyünü bombaladı. Bombalama sonucu ölü ve yaralıların olduğu bildirilirken, sayıları hakkında bilgi alınamadı. Çeteci grupların da bu köye girerek buğday depolarını boşlatmak istediği bildirildi.

Helikopterlerin yine aynı saatte kentin 25 km doğusunda bulunan Kürt ve Arapların yaşadığı Gire Mir köyünü de bombaladığı gelen bilgiler arasında.

Burada da can kayıpları olduğu söyleniyor.