Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve AKP'li yetkililerin 'PYD zulmünden kaçıyorlar' dediği Til Ebyadlıları sınır hattında ziyaret eden Urfa Barosu Mülteci Hakları Merkezi Üyesi Esra Yurum, görüştükleri mültecilerin Akçakale sınırına sığınmalarına IŞİD'in şiddet ve tehdidini neden gösterdiklerini belirterek iddiaları yalanladı.

Urfa Barosu Mülteci Hakları Merkezi üyeleri, sınır hattında bulunan Til Ebyadlıları ziyaretleri sonrası baro lokalinde basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, yapılan ziyaretler sonucunda ulaşılan bilgiler Urfa Barosu Mülteci Hakları Merkezi Üyesi Esra Yurum tarafından paylaşıldı. Ulusal ve uluslararası hukukta büyük tehlike arz eden IŞİD'e karşı uluslararası mücadelenin zorunlu olduğunu belirterek sözlerine başlayan Yurum, Türkiye'ye göç edip, başta Urfa'ya yerleşen mültecilerin ekonomik, demografik, sosyal boyutlarda bir soruna yol açtığını kaydetti.

Yurum, mültecilerin kalıcı bir hukuki statüden yoksun olmaları nedeniyle ulusal ve uluslararası hukukta temel insan hakları olarak addedilen çalışma, barınma, eğitim ve sağlık gibi haklardan yararlanmada ciddi sıkıntılar yaşadığını söyledi.

'IŞİD'DEN KAÇTILAR'

Bu durumun hem ülke yurttaşlarında hem de mültecilerde psikolojik rahatsızlıklar ortaya çıkardığını vurgulayan Yurum, Türkiye'nin mültecilere ilişkin uluslararası sözleşmelerde önüne koyduğu tüm çekinceleri imzalaması gerektiğini ifade etti.

Yurum, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP'li yetkililerin 'PYD zulmünden kaçıyorlar' dediği Til Ebyadlılarla yaptıkları görüşmelere dair ise şunları aktardı: "Kendileriyle görüşülen mülteciler, Akçakale sınırına sığınmalarına IŞID'in şiddet ve tehdidini neden göstermişlerdir. Akçakale sınırına alınan sığınmacıların yüzde 90'nının Arap asıllı yüzde 10'unun Türkmen asıllı oldukları belirtilmiştir. Kayıt işi tamamlanan mülteciler Suruç, Nusaybin, Derik, Harran kampları olmak üzere 4 farklı kamplara gönderilmiştir. Arap asıllı mülteciler farklı kampa, Türkmen asıllı olanlar ise farklı kampa gönderilmiştir,"

'MÜLTECİLERE STATÜ TANINMALI'

Sınırdan giriş yapan mültecilerin yığılması neticesinde kadın, yaşlı, çocuk ve engellilerin de aralarında yer aldığı binlerce insanın temel ihtiyaçlarının karşılanmaktan yoksun bırakıldığını söyleyen Yurum, zorlayıcı hava koşulları altında uzun süre bekletildiklerini de sözlerine ekledi.

Yine devam edeceği öngörülen sığınmacı girişleri neticesinde göç ve iltica alanında Türkiye'nin insan ticaretini engelleme ve cezalandırma konusunda yasal düzenlemeler yapması ve mağdurların etkin destekle korunması gerektiğinin altını çizen Yurum, "Ayrıca en önemlisi mültecilerin gerekli yasal düzenlemeler yapılarak kalıcı bir hukuki statüye sahip olmaları sağlanmalıdır. Urfa Barosu Mülteci Hakları Merkezi olarak uzun vadede sürecek olan ülkemizdeki mülteci sorunun insan hakları ve tüm boyutlarıyla ele alınmasında ve gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasında takipçi ve destekçi olacağımızı belirtiriz" dedi. (Evrensel)