Tunus’ta üniversite mezunu gençler işsizliğe karşı açlık grevi başlattı. Tunus Genel Öğrenci Birliği (UGET) üyesi gençlerin başlattığı açlık grevine aileleri de destek veriyor. Gençler Bin Ali’nin devrilmesinin ardından geçen 4 yıla rağmen pek çok sorunun devam ettiğini, özellikle de genç işsizlik sorununun sürdüğüne dikkat çekiyor.

Gençlerin grevi bir çok kesim tarafından da destekleniyor. Tunus’ta son aylarda 70 gencin işsizlik nedeniyle intihara kalkıştığı belirtiliyor.

SENDİKALAR GENÇLERİN YANINDA

Tunus Genel İşçi Sendikası (UGTT) Sekreteri Mohamed Hédi Souissi “Ben daha önce pek çok kez açık grevine tanıklık ettim ancak bunların hiç biri iş için değildi” diyerek sendika olarak gençlerin arkasında olduklarını belirtti. Açlık grevinde 3 haftanın kritik bir süreç olduğunu belirten Souissi “Gençler asla yemek yemeye zorlanmamalı” diyor.

UGTT’nin Dış İlişkiler Sorumlusu Sami Tahri ise “Gençlerin talepleri göz ardı edilmemeli. Açlık grevi onların seslerini duyulmasının tek yolu” açıklamasında bulundu.

HÜKÜMET GENÇLERİ GÖRMÜYOR

Tunus’ta iktidarda bulunan Nida Hükümeti ise gençlerin taleplerinin karşılanmasına dair adım atmaktan oldukça uzakta. Mesleki Eğitim ve İstihdam Bakanı Zied Ladhari “Elbette gençlerin talepleri duyulmalı. Fakat yapabileceğimiz bir şey yok. Eğer onların talepleri kabul edilirse dışarıda binlerce iş arayan genç içinde aynı şeyi yapmamız gerekir” dedi.

Gençlerin bir diğer ortak özelliği de ortalama olarak on senedir işsiz olmaları. Gençlerin bir çoğu çok yoksul ailelerden geliyorlar ve şu ana kadar sadece geçici işlerde çalışmışlar.

UGET’e bağlı öğrenciler son olarak 2009 yılında da 59 gün süren bir açlık grevi yapmışlar, talepleri Ben Ali Hükümetince reddedilmişti.

Açlık  grevinde olan gençler “İstihdam ve yaşam koşullarının düzeltilmesi” talepleri karşılanana kadar açlık grevlerini sürdürmekte kararlı olduklarını belirtiyorlar. (Evrensel)