17 Haziran'da gerçekleştirilecek seçimlerde gücünü arttıracağı, tek başına iktidar şansı düşük olmasına rağmen sandıktan birinci ya da ikinci parti olarak çıkacağına kesin gözüyle bakılan Radikal Sol Koalisyon'un lideri, hedeflerinin Türkiye'yle ilişkileri düzeltmek olacağını vurgulayarak şöyle konuştu:

 

"Türkiye ile ilişkilerimizde yeni bir sayfa açmaya çalışacağız. İlişkilerin düzelmesini istiyoruz ve bu istikamette ne mümkünse yapacağız. İki halkın Ege'de yıllarca devam eden soğuk savaşın bedelini ağır ödediğine inanıyoruz. Rekabet sona ermeli ve barış üstün çıkmalı. Karşılıklı adımların atılması gerek. Bu istikamette de komşularımıza silah sistemleri satın alınmaması için derhal moratoryum önereceğiz."

 

Moratoryum önerisini resmi olarak yaptıktan sonra Türkiye'nin niyetinin samimi olup olmadığını görüp ona göre değerlendirme yapacaklarını belirten Tsipras, "Büyük haksızlıkların düzeltilmesi için başta Kıbrıs konusunda olmak üzere Türkiye'den bugüne kadar kararlı bir adım görmedik. Eğer Ege'de karşı taraftan da gerekli adımlar atılmazsa çok fazla şey yapamayız" dedi.

 

"İSRAİL İLE ANLAŞMAYI FESHEDERİZ"

Tsipras, İsrail ile askeri ilişkilerin geliştirilmesine karşı olduklarını ve iktidara gelmeleri halinde bu ülkeyle imzalanan savunma işbirliği anlaşmasını feshedeceklerini söyledi.

 

Tsipras, AB ile imzalanan 130 milyar Euro'luk ikinci kurtarma paketi anlaşmasını iptal edeceklerini, bu anlaşmaya bağlı olarak çıkartılan yasaları da değiştireceklerini bir kez daha vurguladı.