İngiliz Times gazetesi, Pazartesi günkü başyazısında Cumhurbaşkanlığı tarafından düzenlenen 15 Temmuz etkinliklerini yazdı.

Times, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 15 Temmuz darbe girişiminin yıldönümü etkinliklerini "düşmanlarının canına okumak ve gücünü artırmak için kullandığını" savundu.

"Ankara'nın Sultanı" başlıklı yazıda, darbe girişiminin İstanbul'da yapılan yıldönümü etkinliklerinde Erdoğan'ın "destekçilerini toplama", ayrıca gözaltı ve tutuklamaları "meşrulaştırma" fırsatı bulduğu öne sürüldü.

İstanbul'daki etkinlikler için "Gösterişli dili ve tehditkar tonuyla bir Sovyet komünist partisi prodüksüyonuna" benzediği değerlendirmesinde bulunan gazete, yazıda şu ifadelere yer verdi:

"Kimse darbeye direnmek için sokaklara çıkan insanların cesaretinden şüphe etmiyor. Hiçbir Batılı hükümet darbeyi hoş görmezdi ve hoş görmedi de. Erdoğan ve partisi ise, şimdi CIA'i gizlice darbecileri desteklemekle suçluyor. Ancak Batı'yı ve Türkiye'deki birçok insanı rahatsız eden, duygusal Cumhurbaşkanı'nın etkinlikleri düşmanlarıyla ve siyasi muhaliflerle hesaplaşmak için nasıl kullandığıydı."

'ERDOĞAN NATO MÜTEFFİKLERİNİ ALARMA GEÇİRDİ'

Darbe girişimi sonrası geçtiğimiz bir yılda yaklaşık 150 bin kişinin tutuklandığı, gözaltına alındığı, kovulduğu ya da görevden alındığı kaydedilen yazıda, Erdoğan'ın dış politikada attığı adımlara da dikkat çekildi:

"Erdoğan IŞİD'e karşı savaşan Kürt gruplara saldırarak ABD'yi kızdırdı. Bir Rus jetini düşürerek, Vladimir Putin'le yakın bir ittifak kurarak ve son dönemde Katar'a olan ambargosu sonrası Suudi Arabistan'a meydan okuyarak, Nato'lu müttefiklerini alarma geçirdi."

Yazıda Erdoğan'ın yaptığı 'Nazi' benzetmesi ile "Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) olası üyeliğini belirleyecek olan Almanya ve Hollandalı liderlere de hakaret ettiği" ifade edildi.

"Ama bunların hiç biri Erdoğan'ı kaygılandırmıyor" diye devam eden yazıda, "Cumhurbaşkanı Türkiye'yi düşman dış güçlerin mağduru gibi resmederek, destekçilerine onları ve Türk'ün haysiyetini ayakta tutacağını söyleyerek başarıya ulaştı" denildi.

Öte yandan, Times'ın başyazısına göre Erdoğan "kendilerini güçten ve nüfuzdan dışlayan dindarlar ile laikler arasındaki ayrımı kasten ateşlemekle" suçlanıyor.

Yazıda, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun öncülük ettiği Adalet Yürüyüşü'nün de bunun bir tezahürü olduğu yorumuna yer verildi.

Times gazetesi, etkinliklerden izlenimler ve kısa analizlerle, darbe girişiminin yıldönümü etkinliklerine geniş yer verdi.

(Kaynak: BBC)