İngiliz The Economist dergisi, bu haftaki sayısında, "Türkiye, Suriye ve Kürtler" başlıklı bir makaleye yer verdi. Makalede Türkiye ve Suriye arasında gerilen ilişkiler ve Suriye'de özerk bir Kürt bölgesinin ortaya çıkışı tartışıldı.

 

ESAD KARŞITI TUTUM KÜRT SORUNUNU DERİNLEŞTİRİYOR

Makele, "Türkiye'nin Suriye konusunda takındığı şiddetli Esad karşıtı tutumun, kendi 14 milyonluk Kürt nüfusuyla uzun zamandır yaşadığı sorunları daha da derinleştirdiğini" söyledi.

Ayrıca bölgedeki Kürtlerin, Türkiye'nin sınır boyuna sevk edilen askeri birliklerin ve tankların hedefinin Esad olmadığından endişelendikleri yazıldı.

 

'KÜRT VARLIĞIYLA TÜRKİYE ŞAŞKIN'

Makalede, Türkiye'nin, Iraklı Kürt Federe Bölgesi'nin dibinde ortaya çıkan Suriyeli Kürtlerin varlığı karşısında şaşkın olduğu yönünde bir fikir öne sürüldü.

 

 

'PYD 3 SİLAHLI TABUR KURDU'

PYD tarafından yönetilen bölgelerde Kürtçe eğitim verecek okullar ve Kürtçe tabelalar konusunda hazırlık yapıldığı belirtilen makalede, "PYD yoğun biçimde silahlanıyor, şu ana kadar üç silahlı tabur kurdular," yönünde bir ifade de yer alıyor.

 

KAMIŞLI'DAKİ ÖZERKLİK NUSAYBİN'DE KUTLANDI

Kamışlı'da özerkliğin ilanının ve Kürt bayrağının yükselmesinin, Nusaybin'de binlerce kişi tarafından kutlandığına dikkati çeken makale, Türkiye-Suriye sınırında yer alan Nusaybin'in BDP'li Belediye Başkanı Ayşe Gökkan'ın sözlerine de yer verdi: "Bu sınırlar yapay, yüzyıllar boyunca tek bir halk olarak yaşadık, kalplerimiz bir, amaçlarımız bir, acılarımız bir."

 

AÇLIK GREVLERİ THE ECONOMIST'TE

Türkiye'de yaşayan Kürtlerin durumunu masaya yatıran dergi, Başbakan Erdoğan'ın başlattığı Kürt açılımının, yeniden seçilmesinin ardından sona erdiğini ve demokratik anayasa beklentisinin boşa çıktığını vurguladı.

 

Öte yandan, PKK davasından tutuklu ve hükümlülerin başlattığı açlık grevine dikkat çeken The Economist, 13 yıldır tecrit altında tutulan Abdullah Öcalan'ın Kürtler tarafından saygı gördüğünü vurguladı. Dergi, tecridin Öcalan'ın sağlık koşullarının kötüleşmesine ve olaylar üzerindeki hakimiyetini yitirmesine neden olabileceğini belirtti.