Suriye ordusu ve müttefiklerinin Halep'in kuzeydoğusunu isyancı grupların elinden aldığı bildirildi.

Suriye devlet televizyonu, pazartesi günü Şam yönetimine bağlı ordu ve müttefiklerinden oluşan birliklerin Halep'in kuzeydoğusunu tamamen kontrol altına aldığını duyurdu.

Yapılan açıklamada, isyancı grupların kontrolündeki Sahur ve Haydariye semtlerinin de geri alındığı belirtildi.
 
Devlet televizyonunda, Sahur'un geri alınmasıyla isyancı grupların kontrolündeki bölgenin ikiye bölündüğü ve bağlantılarının koparıldığı bilgisi verildi.
 
Şam'a bağlı birlikler ve müttefiklerinin pazar günü isyancıların elindeki önemli bölgelerden olan Hanano, Cebel Bedru'nun da geri alındığı duyurulmuştu.
 
Kürt birliklerin de Halep'teki Şeyh Fares semtini isyancı gruplardan aldığı bildirildi. Kürt birlikleri, Şam rejiminin müttefikleri arasında yer almıyor. Ancak isyancı gruplar Kürt birliklerin, Şam'ın Halep'i geri alma operasyonuna destek verdiğini öne sürüyor.
 
Esad'a bağlı birlikler ve müttefikleri Halep'in isyancıların kontrolündeki bölgeleri geri almak için 15 Kasım'da operasyon başlatmıştı.
 
Devlet televizyonundan yapılan açıklama, Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü tarafından da teyit edildi.
 
Örgütün başkanı Rami Abdulrahman, kenti ele geçiren isyancı grupların 2012 yılından bu yana en büyük yenilgiyi aldıklarını belirtti. Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü Başkanı Rami Abdulrahman "İsyancı gruplar, ellerindeki bölgenin yüzde 30'unu kaybetti” açıklamasını yaptı.
 
‘2012'DEN BU YANA EN BÜYÜK GÖÇ
 
Rahman açıklamasında, halep'in kuzeydoğusundaki çatışmalar nedeniyle ilk 24 saat içinde kaçan 4 bin sivilin sayısının pazar akşamı 10 bine yaklaştığını duyurdu. Abdulrahman ayrıca bunun 2012 yılından bu yana Halep'ten en büyük göçün olduğunu belirtti.

Ülkenin en önemli ikinci kenti Halep'te çatışmalar aylardır devam ediyor. Aylardır, kentte sıkışıp kalmış yaklaşık 250 bin sivile yardım gönderilmeye ve sivillerin tahliye edilmelerine çalışılıyor. Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü, yaklaşık 10 bin sivilden 6 bine yakınının Kürtlerin kontrolündeki bölgelere kaçtığı bilgisini verdi.
 
Örgütün Suriye genelinde büyük bir haber alma ağı bulunuyor ancak ulaştırdığı bilgiler teyit edilemiyor.
 
(Kaynak: Deutsche Welle)