(BBC TÜRKÇE / NTVMSNBC) Suriye televizyonu, haftalardır televizyonlara çıkmayan Devlet Başkanı Beşar Esad'ı, İran'ın güvenlikten sorumlu yetkilisi ile görüşmesi esnasında görüntüledi.

 

Esad'ın bu görüntüleri Başbakan Riyad Hicap'ın dün muhalefet saflarına geçmesinden sonraki ilk görüntüler oldu.

 

'SURİYE KRİZİNE SURİYE ÇÖZÜMÜ'

Başkent Şam'da Esad ile görüşen İran Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Said Celili, Suriye'deki krizi ancak bir "Suriye çözümü"nün sona erdireceğini vurguladı.

 

Görüşme sonrası açıklama yapan Celili, Tahran'ın Şam'ın direnişinin kırılmasına izin vermeyeceğini Esad'a ilettiğini söyledi.

 

Suriye'nin İsrail'e karşı oluşturulan ittifakta çok önemli bir ortak olduğunu belirten Said Celili, "Suriye direniş ekseninin önemli bir parçasıdır, herhangi bir yolla kırılmasına izin vermeyeceğiz" dedi.

 

'ÜLKEYİ TERÖRİSTLERDEN TEMİZLEYECEĞİZ'

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ise, İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in danışmanı Said Celili ile görüşmesinin ardından resmi haber ajansı SANA aracılığıyla bir açıklama yaptı.

 

SANA'dan yapılan açıklamada, Devlet Başkanı Beşar Esad'ın ülkede 17 aydır rejime karşı devam eden isyana karşı mücadelede kararlı olduğu ve ülkeyi "teröristlerden" temizleyeceği belirtildi.

 

Açıklamada, "Suriye halkı ve yönetimi, terörizmle savaşta ve ülkeyi teröristlerden temizlemeye kararlıdır" denildi.

 

Suriye yönetiminin en sadık bölgesel destekçisi olarak bilinen İran, Suriye sorunu ile ilgili olarak Perşembe günü uluslararası bir toplantı planladıklarını açıkladı.

 

Celili'nin Şam ziyaretine ek olarak, İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salehi de Türkiye hükümeti ile görüşmelerde bulunmak üzere Ankara'ya gitti.

 

İRAN DIŞİŞLERİ BAKANI ANKARA'DA

İran merkezli Press TV’deki haberde Salehi’nin Ankara’ya Suriye’de muhalifler tarafından kaçırılan İranlılar ile ilgili görüşmeler yapmak üzere gittiği belirtiliyor.

 

İran ve Suriye’den gelen açıklamalar İranlıların grup olarak niteliği hakkında çelişki arz ediyor.

 

İran yönetiminden yapılan açıklamalarda, İranlıların Suriye’deki kutsal mekanları ziyaret eden bir grup olduğu belirtiliyor.

 

Suriye’deki muhalif kimi kaynaklar ise bu kişilerin İran ordusunun Devrim Muhafızları üyeleri olduğu söyleniyor.

 

ŞAM'IN TUTUMUNDA DEĞİŞİKLİK YOK

Başbakan Riyad Hicab’ın muhalefet saflarına geçtiğini ilan etmesi ve Şam yönetimini “terörist bir rejim” olarak nitelemesinin ardından Suriye’de hükümet bugün olağanüstü toplandı.

 

Beyaz Saray, Suriye Başbakanı Riyad Hicap'ın muhalefet saflarına geçişini, Cumhurbaşkanı Beşar Esad yönetiminin “içten çöküşü” olarak yorumladı.

 

Ancak Enformasyon Bakanı Umran El Zubi, Hicab'ın kişisel olarak ortaya çıkmadığını ve Hicap ile birlikte iki bakanın daha yönetimi terk ettiği yolundaki haberleri yalanladı.

 

Öte yandan, Suriye ordusunun Halep’teki bombardımanını şiddetlendirdiği bildiriliyor.

 

Hükümet güçleri, ülkenin en büyük ikinci şehrinin bazı bölgelerini kontrol altına alan silahlı muhalifleri çıkarmaya çalışıyor.

 

Muhalif kaynaklar, kentin kuzey doğu ve güney batısındaki muhalif konumlarının saldırıya uğradığını söylüyor.

 

Devlet televizyonunda verilen haberde, ordu birliklerinin pek çok noktada “terörist gruplarla” çatışıp ağır kayıplar verdirdiği ve iki polis karakolunu geri aldığı belirtildi.

 

"3 İRANLI REHİNE ÖLDÜRÜLDÜ"

Şam'daki olaylarda 24 saat içinde yine ölümler olduğu söyleniyor.

 

Silahlı muhalifler rehin alınan 48 İranlıdan üçünün öldürüldüğünü duyurdu ancak bu haber bağımsız kaynaklarca doğrulanamıyor.

 

Abdullahiyan, "Terörist grupları" ABD'nin desteklediğini ve silahlandırdığını, dolayısıla kaçırılanların can güvenliğinden sorumlu olduğunu söyledi.

Muhalifler, otübüsteyken kaçırılan İranlıların, İran'ın ordusunun Devrim Muhafızları'ndan olduğunu söylerken, İran bu kişilerin, dini yerleri ziyaret eden kişiler olduğunu ifade ediyor.

 

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hossein Amir Adlullahiyan, rehinelerin güvenliğinden ABD'yi sorumlu tuttuklarını söyledi.

 

Silahlı muhalifler, rehin tuttukları 48 İran vatandaşından 3’ünün ordu bombardımanıyla hayatını kaybettiğini iddia etti. Ancak bu bilgi henüz bağımsız kaynaklarca doğrulanamadı.

 

YENİ BAŞBAKANIN BAŞKANLIĞINDA

Bugünkü bakanlar kurulu toplantısına başkanlık eden ve Hicap'ın yerine getirilen Omer Galavanci, toplantının tam kadro yapıldığını açıkladı.

 

Suriye'deki gelişmeleri Lübnan'dan izleyen BBC muhabiri, devlet medyasının Şam'da her şeyin normal seyrinde olduğu mesajını verdiğini aktarıyor.

 

Muhaifler, başbakan ile birlikte iki bakanın daha kaçtığını, maliye bakanının da kaçarken tutuklandığını bildirmişti.

 

Resmi Sana haber Ajansı, Din İşlerinden Sorumlu Bakan Abdül-Sttar El Sayyid'in, kaçtığı yolundaki haberleri yalanladığını duyurdu.

 

Enformasyon bakanı, Suriye devletinin kurumlar üzerinde kurulan bir devlet olduğunu, terk eden kişi ne kadar önemli olursa olsun, devletin bundan etkilenmeyeceğini söyledi.

 

Hicap, mayıs ayındaki seçimlerden sonraki reform sürecinin bir parçası olarak başbakanlığa getirilmişti.