Süheyla Kaplan / Avrupa Postası

Almanya'da göçmenlere karşı olumsuz açıklamalarıyla bilinen, Alman Merkez Bankası eski yönetim kurulu üyesi, Sosyal Demokrat Partili (SPD) politikacı Thilo Sarrazin'in yazdığı “Yeni Erdem Terörü” adlı yeni kitabının Bertol Brecht'in eserlerini sahnelenmesiyle tanınan Berlin Esemble Tiyatrosu'nda düzenlenmek istenmesi Alman solcularını ayağa kaldırdı.

Berlin'de yaklaşık 100 Alman solcu, bugün sabah Berlin Esemble Tiyatrosu'nda düzenlenmek istenen Sarrazin'in okuma etkinliğini protesto gösterisinde bulundu. Sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı etkinlik öncesi, tiyatro önünde toplanan bir grup gösterici, Bertol Brecht'in mirasını taşıyan bir yerde “ırkçı, faşist birinin" okuma etkinliğinde kitabını tanıtmasına izin vermek istemediklerini bildirdi.

Okuma etkinliğinin başlamasından kısa bir süre sonra, Alman ve Türkiye kökenli göstericiler, sahnede Sarrazin'i “Biz üreme makinasıyız, biz sebzeciyiz, manavız“ şeklinde bağırarak, protesto ettiler. Okuma etkinliğini düzenleyen yetkililer ile göstericiler arasında çıkan tartışmadan sonra, okuma etkinliği iptal edildi.

SPD Berlin eyalet parti Başkanı Jan Stöss, twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Sarrazin'i madem partiden atamıyoruz, hiç olmazsa kendisini tanıtmak için sahnede yer vermeyelim“ dedi.

SARRAZİN NE DEMİŞTİ?

Sarrazin, Berlin Duvarı’nın yıkılmasının 20’inci yıl dönümü nedeniyle yayımlanan “Lettre International” adlı kültür dergisine verdiği röportajında, “Yanlış politikalardan dolayı sayıları artan bu kentteki Türk ve Arapların büyük çoğunluğunun manavlıktan başka üretim işlevi yok” dedi.

“EĞİTİMLİLER GELSİN”

Yüksek eğitimliler dışında Almanya’ya yabancıların gelmesine ve göçmenlere sosyal yardım verilmesine de karşı çıkan Sarrazin, Türk gençlerinin kültürlerinden dolayı kadın öğretmenlerini dinlemediklerini öne sürerek, bunu skandal olarak niteledi.

“BAŞÖRTÜLÜ KIZLAR ÜRETİYORLAR”

“Devletten geçinen, bu devlete karşı çıkan, çocuklarının meslekleri için yeterince ilgilenmeyen ve sürekli başörtülü yeni küçük kızlar üretenleri kabul etmek zorunda değilim” ifadesini kullanan Sarrazin, Türklerin fazla doğum oranıyla Alman nüfusu geçmeyi denediklerini ileri sürdü. Sarrazin, alaycı bir üslupla “Eğer Almanlardan IQ olarak yüzde 15 daha zeki olan doğu Avrupalı Yahudiler olsaydı bu hoşuma bile giderdi” diyerek ırkçılık yaptı.

“BAŞKA YERE GİTSİNLER”

“Buraya bir katkısı olan ve bir yere ulaşmak isteyen herkes hoş gelmiştir. Diğerleri başka yere gitsin” diyen Sarrazin, Berlin’in hiçbir zaman Berlinliler tarafından kurtarılamayacağını, eğitim gören insanların kuşaktan kuşağa “aptallaştığı”nı, Berlin’in, 1950’lı yıllarda New York’ta olduğu gibi entelektüel kesimin ithal edilmesine ihtiyaç duyduğunu savunmuştu.