Beyaz Saray, ABD'nin, Rusya'nın Edward Snowden'a bir yıllık geçici sığınma hakkı tanıma kararından "aşırı derecede hayal kırıklığı" duyduğunu belirtti.

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, günlük basın brifinginde konuyla ilgili soru üzerine, "Rus hükümetinin, bizim, Snowden'ın hakkındaki suçlamalarla yüzleşmek üzere ABD'ye gönderilmesi yönünde gerek kamuoyu önünde gerekse kapalı kapılar ardındaki çok net ve hukuki taleplerimize rağmen böyle bir adımı atmış olmasından aşırı derecede hayal kırıklığı duyduk. Bunu talihsiz bir gelişme olarak görüyoruz" dedi.

Habertürk'te yer alan habere göre Snowden'ın köstebek olmadığını, gizli bilgileri sızdırmakla suçlandığını, hakkında üç ayrı suçlamanın bulunduğunu ve mümkün olan en erken zamanda ABD'ye geri gönderilmesi gerektiğini ifade eden Carney, Rus hükümetinin bu adımının, Boston Maratonu'na bombalı saldırı olayından sonra ilerleme gösteren, ABD ile Rusya arasındaki uzun soluklu güvenlik işbirliğine zarar verdiğini kaydetti.

Carney, bir soru üzerine, ABD Başkanı Barack Obama'nın eylül ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yapması planlanan zirveyi yeniden değerlendirdiklerini, Rusya'nın adımının bu bağlamda "pozitif bir gelişme" olmadığını söyledi.

Sözcü Carney, Rusya'nın, Snowden'a sığınma hakkı tanıma kararını açıklamadan önce ABD'ye ön bilgi vermediğini de belirtti.