İsrail'in Suriye topraklarına saldırıda bulunması Rusya'yı harekete geçirdi. Herhangi bir provokasyon olmadan yapılan bu saldırıyı lanetleyen Rusya Dışişleri Bakanlığı gelişmelerden 'derin bir kaygı' duyduğunu ifade etti. Suriye Çarşamba günü yaptığı açıklamada İsrail savaş uçaklarının askeri tesislerini bombaladığını belirtmişti. Batılı bir bürokratsa Suriye-Lübnan sınırında bir konvoyun İsrail ordusu tarafından bombalandığını ifade etmişti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada 'eğer bu bilgiler doğruysa çok vahim bir durumla karşı karşıyayız. Özgür bir ülkenin topraklarına sebepsiz yere başka bir ülke tarafından ateş açılmıştır, bu kabul edilemez bir durumdur ve acil bir yaptırım gerekmektedir' ifadeleri kullanıldı.

AMERİKA'NIN HABERİ VAR MIYDI?

New York Times gazetesi, İsrail'in Suriye'de uçaksavar silahları taşıyan bir araç konvoyunu vurmadan önce Washington'a haber verdiğini duyurdu.

İsmi belirtilmeyen bir ABD'li yetkili, İsrail'in kuzeydeki en tehlikeli düşmanı olarak gördüğü Hizbullah'ın Suriye'deki kaostan faydalanarak, kimyasal silahlar başta olmak üzere, diğer silahlara ulaşmasına izin vermeyeceğini bu saldırıyla bir kez daha ortaya koyduğunu söyledi.

HİZBULLAH, SURİYE’Yİ VURAN İSRAİL’İ KINADI

Lübnan’ın Şii hareketi Hizbullah, Şam’daki bilim araştırma merkezine yönelik gerçekleştirilen İsrail’in hava saldırısını kınadı.

Haberi geçen İsrail’in Yediot Aharonot gazetesi, Hizbullah’ın yaptığı açıklamadan, “Saldırı, İsrail’e has agresiflik ve cinayet niteliklerini taşıyor ve Arap ve Müslümanların askeri ve teknolojik kapasitesinin gelişmesini önlemek politikasına uygun olarak gerçekleştirildi” ifadelerine yer verdi.

Açıklamada, ayrıca, “Uluslararası toplum saldırıyı kınamalı” denildi.

LÜBNAN DA KINADI

Lübnan Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanı Adnan Mansur, İsrail’in Şam yakınlarındaki Cemraya bölgesinde bulunan Bilim Araştırmaları Merkezi’ne saldırısını şiddetle kınayarak küstah bir saldırı teşkil ettiğini belirterek İsrail’in 1948 yılından bu yana edindiği mesleki gerçeğin delalet ettiğini, Arap barış ve güvenliğine daimi bir tehdit oluşturduğunu vurguladı.