Rusya’da çalışmalar yürüten Yuri Levada kamuoyu araştırmaları merkezinin düzenlediği ankete göre Rusların büyük çoğunluğu Sovyetler birliğinin kapitalizmden daha iyi bir sistem olduğunu düşünüyor.

Ankete katılanların % 45’i Sovyetleri ideal bir sistem olarak değerlendirdi. Şirket anketini Kapitalizm ile Sosyalizm ikilemi üzerinden değil Sosyalizm ile Demokrasi seçenekleri üzerinden yapmasına rağmen halkın büyük kısmı sosyalizmin en iyi sistem olduğunu ifade etti.

Şirketin 18 yaş grubunun üzerinde 45 bölgedeki 130’un üzerinde yerleşim yerinde yaptığı ankete göre Sovyet siyasal sistemi ideal modele yakın bir sistemdi.

Ankette halka, “Sizce Sovyet sistemi mi, bugün Rusya’da var olan sistem mi, yoksa Batı tipi demokrasi mi daha iyi?” diye soruldu. Anket katılımcılarının yüzde 39’u “90’lar öncesi Sovyet sistemi” cevabını verdi. Bu şekilde düşünen Rusya vatandaşlarının oranının son bir yılda yüzde 3 arttığı görülüyor.

Bugün Rusya’da var olan siyasi sistemi daha iyi bulanların oranı ankete yüzde 19, Batı demokrasisini tercih edenlerin oranı ise yüzde 21 olarak yansıdı. Anket katılımcılarının yüzde 13’ü soruyu yanıtsız bırakırken, yüzde 8’i farklı siyasi sistemleri savunduğunu söyledi.

Anket katılımcılarının yüzde 54’ü en iyi ekonomik sistem olarak ise Sovyetler Birliği’nde hakim olan “planlı devlet ekonomisini” gösterdi. “Özel mülkiyet ve serbest piyasa ilişkilerine dayalı ekonomiyi" tercih edenlerin oranı yüzde 29. Anket katılımcıların yüzde 17’si ise soruyu cevaplamadı.

Rusya’da düzenlenen anketlerde Kapitalizme olan güvenin krizden sonra giderek daha fazla düştüğünü gösteriyor. Kapitalizme olan güvenle birlikte Devlet yönetimine olan güven de geriliyor. (ANF)