Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin eşcinsel propagandaya ve çocuklara eşcinsellikle ilgili eğitim vermeye ağır cezalar öngören yasayı onayladı. 

30 bin dolara kadar artabilen para cezalarının yanı sıra resmi görevlilere 90 gün uzaklaştırma da kabul edilen cezalar arasında.

Söz konusu yasa geçtiğimiz Ocak ayında 388 milletvekiline karşı bir milletvekilinin red oyuyla parlamentonun alt kanadından geçmişti. Parlamentonun üst kanadı da geçtiğimiz hafta yasaya onay vermişti.Yasa metninde “homoseksüel” ibaresi kullanılmazken tanımlamalar “geleneksel olan” ve “geleneksel olmayan” cinsel ilişki türü şeklinde yapıldı. Kanun propaganda yapanlar için 15 gün hapis ve 4000 Ruble’den başlayan para cezaları getiriyor.

Rusya’da eşcinsellik 1993’e kadar suç olarak kabul ediliyordu. Sonrasında 1999 yılına kadar ise bir “hastalık” olarak tanımlandı. Kamuoyu yoklamaları halkın büyük bölümünün eşcinselliğin normalleştirilmesine karşı olduğunu ortaya koyuyor.

Diğer yandan dün St.Petersburg şehrinde gösteri yapmak isteyen eşcinsellere polis müdahalede bulunmuş, birçok kişiyi de gözaltına almıştı. (euronews)