2 ayı geride bırakan “Büyük Savaş”ta Rakka'nın yarısından fazlası kontrol altına alındı. Kritik bir aşamaya girilen operasyonda, IŞİD iyice sıkıştı. Kuşatmayı kırabilmek için sık sık bomba yüklü araçlarla saldırı düzenleyen IŞİD için geri sayım başladı.

Demokratik Suriye Güçleri’nin, Rakka’yı İŞİD'den kurtarmak için "Büyük Savaş" adıyla başlattığı operasyonlar 2’nci ayını geride bıraktı. Doğu, batı, güney ve kuzey cephelerinden ilerleyen DSG, kenti IŞİD'den kurtarıyor.

Kentin yarısından fazlasını kontrol altına alan Demokratik Suriye Güçleri, şu ana kadar operasyonlarda 9 mahalleyi kontrol altına aldı. IŞİD'in konumlandığı stratejik noktalar ise, bir bir düşüyor. Kritik bir aşamaya gelinen operasyonlarda Rewda, Eski Rakka, Hişam Ebdulmelik, Nezlit Şehadê ve El Berîd mahallelerindeki çatışmalar ise sürüyor. Bu mahallelerin de kontrol altına alınması ile beraber, IŞİD’in saldırı gücünün önemli oranda kırılması bekleniyor. 

CEPHELER BİRLEŞİYOR 

Doğu ve batı cephelerinde operasyonlar gerçekleştiren güçlerin bir birine ulaşmalarına yaklaşık bir kilometre kaldı. DSG güçleri kentin kuzey cephesinden de harekete geçerek operasyonlara başladı. Güneybatı cephesinden Nezlit Şehadê, güneydoğu cephesinde ise Hişam Ebdulmelik mahallelerinde ilerleyen Demokratik Suriye Güçleri'nin birleşmesine ramak kaldı. Böylelikle kentin iyice ablukaya alınması ve operasyonların yeni bir aşamaya geçmesi bekleniyor.

Nazım Daştan'ın Dihaber'de yer alan haberine göre, Demokratik Suriye Güçleri Hişam Ebdulmelik mahallesinde Mühendislik Fakültesi ve kentin en büyük garajını kontrol altına alarak, temizlik operasyonları başlattı.

Demokratik Suriye Güçleri, Nezlit Şehadê mahallesinde ise döşenen mayınları temizleyerek siviller için güvenli koridorlar açıyor. İki mahallenin yüzde 90’ı DSG kontrolünde bulunuyor. 

BATI CEPHESİ ÖNEMLİ ORANDA KIRILDI

Batı cephesinde Rewda, El-Diriyê ve El Berîd mahallelerinde şiddetli çatışmalar yaşanırken, DSG’liler İdxar Kavşağı’nın kontrolünü ele geçirmek üzere. Kavşak çevresine iki kol halinde ilerleyen Demokratik Suriye Güçleri, yolu denetim altına alabilmek için ev ev ilerliyor. Batı cephesinde IŞİD'in önemli oranda kırıldığı ifade ediliyor.

Doğu cephesinde bulunan Eski Rakka mahallesi ve çevresinde de çatışmalar devam ederken, Demokratik Suriye Güçleri'nin El Etiq Camii’ne yönelik operasyonları devam ediyor. Camiyi iki kol halinde geçen Demokratik Suriye Güçleri'nin burayı kontrol altına alması an meselesi. Öte taraftan kurtarılan Harun Reşid Kalesi (Qasr al-Banat), yeniden tarihi görkemine kavuşuyor. Abbasiler döneminde inşa edilen kale, tarihi surların bitişiğinde bulunuyor. 

Kritik bir aşamaya girilen operasyonlarda, IŞİD iyice sıkışırken etraflarındaki kuşatmayı kırabilmek için sık sık bomba yüklü araçlar ile saldırı düzenliyor. Bu yönteminde de başarıya ulaşamayan IŞİD için geri sayımın başladığı, Rakka'nın özgürlüğe kapı araladığı belirtiliyor. Kent merkezinde mahsur kalan siviller için dört bir taraftan yeni koridorlar açılırken, DGS'liler arasında "Rakka düştü düşecek" sesleri yükselmeye başladı.