Rusya'daki muhalif punk-rock grubu Pussy Riot'un iki üyesi, Kış Olimpiyat Oyunları'nın düzenlendiği Soçi kentinde güvenlik görevlileri tarafından kırbaçlandı.

Soçi'den gelen görüntülerde, Maria Alyokhina ve Nadejda Tolokonnikova'nın yanı sıra diğer grup üyelerinin de hırpalandıkları, saldırıya uğradıkları, bir güvenlik görevlisinin grup üyelerinden birinin yüzüne sprey sıktığı görüldü.

Ardından da kırbaçlı bir güvenlik görevlisi, elinde kamera tutan birine ve grup üyelerine kırbacıyla vurmaya başladı.

Bunu takiben de diğer güvenlik görevlileri saldırıya dahil oldu, grup üyelerini yumrukladı ve yere fırlattı.

Polis görgü tanıklarının ifadesini aldı, ancak olayla ilgili olarak gözaltına alınan olmadı.

Maria Alyokhina ve Nadejda Tolokonnikova, Pazartesi günü hırsızlık yaptıkları suçlamasıyla gözaltına alınmışlar, ertesi gün serbest bırakılmışlardı.

İkili, bir kilisede Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin aleyhinde bir protest şarkı söylemelerinin ardından hapis cezasına çarptırılmışlardı.

'İŞGAL'

Nadejda Tolokonnikova, dün kısa gözaltılarının ardından serbest bırakılmalarından sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, "Şu anda bu topraklarda işgal var. Bütün kent polis ve güvenlik birimlerinin denetimi altında." diye konuşmuştu.

Tolokonnikova, "Buraya Pazar günü geldik ve tüm bu süre zarfında gözaltında tutulduk. Arabamızı kullanırken, sokakta yürürken bile. Bizi gözaltına almak için bahane arıyorlardı." demişti.

Nadejda Tolokonnikova, "Burada siyasi eylem yapacak alan yok. Eleştirel bir şey söylemek isterseniz gözaltına alınırsınız" diye konuşmuştu.

Bu ay başlarında Pussy Riot'un altı üyesi yazdıkları bir açık mektupla Alyokhina ve Tolokonnikova'nın artık grubun üyeleri olarak anılmamaları gerektiğini dile getirmişlerdi.

Punk-rock grubun üyeleri, Alyokhina ve Tolokonnikova'nın "gruplarının ideallerini unuttuklarını" savunmuş ve New York'taki Uluslararası Af Örgütü konserine katılmalarının yanlış olduğunu belirtmişti. (BBC Türkçe)