Irak Kürdistan Bölgesi’nden Kobani’ye giden peşmerge güçleri, silah ve mühimmatlarıyla birlikte Irak Kürdistan Bölgesi’ne geri döndü.

30 Ekim 2014’te Irak Kürdistan Bölgesi’nden Kobani’ye giden peşmerge güçleri, silah ve mühimmatlarıyla birlikte Irak Kürdistan Bölgesi’ne geri döndü.

Görevi tamamlanan peşmerge birliği, özel uçakla Erbil Uluslararası Havalimanı’na getirildi.

Geri dönen peşmergeleri Peşmerge Bakanlığı yetkilileri karşıladı. Bakanlığın Genel Sekreteri Cabbar Yaver, Peşmergenin, Kobani’deki görevinin tamamlandığını bildirdi.

Yaver, yaptığı yazılı açıklamada, “Peşmerge birliği, Kobani’deki IŞİD saldırılarına karşı sivil halkı korumak, terör örgütünün ilerleyişini durdurmak ve Kürtler arasındaki uyumlu çalışmayı güçlendirmek amacıyla 4 ayrı grup halinde Kobani’ye gitmişti. Kürdistan Bölge Başkanlığı ve hükümeti, Peşmergenin Kobani’deki görevini sona erdirmeyi uygun görmüştür” ifadelerini kullandı.

Yaver, peşmerge güçlerinin beraberinde götürdüğü ağır ve hafif silahlarla görevini “layıkıyla” ve “başarıyla” yerine getirdiğini yerine getirdiği belirtti.

Peşmerge Bakanlığı Genelkurmay Başkan Yardımcısı Salar Cebari de Kobani’de hedeflere ulaşıldığını, “Peşmerge birliğinin Kobani’deki arkadaşlarla (YPG) varılan mutabakat sonucu geri döndüğünü” belirtti.

Rûdaw’a konuşan Cebari, Kobani halkının ve oradaki Kürt güçlerinin, peşmergelere karşı ciddi bir samimiyet duygusuna sahip olduğunu belirtti.

150 kişilik peşmerge birliğinde; ilk ekip 30 Ekim 2014’te, ikinci ekip 2 Aralık 2014’te, üçüncü ekip 15 Ocak 2015’te ve dördüncü ekip ise 27 Şubat 2015’te Kobanê’ye geçmişti.