Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil Arabi, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Birleşmiş Milletler ile Arap Birliği'nin Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar el-İbrahimi, Suriye konusunu ele almak ve bölgesel gelişmeleri değerlendirmek üzere Mısır'ın başkenti Kahire'de üçlü bir toplantı gerçekleştirdi.

Sofitel Otel'de gerçekleşen ve yaklaşık 2 saat süren toplantının ardından basının karşısına çıkan Arabi, Lavrov ve İbrahimi, görüşme hakkında basına bilgi verdi.

Suriye krizinin çözümü konusunda Cenevre Anlaşması'nı adres gösteren Lavrov, Suriye'ye yönelik askeri bir müdahaleyi desteklemediğini yineledi.

Lavrov, "Cenevre'de alınan kararların uygulanması gerektiğini düşünüyoruz. Ancak batılı ülkeler ve bölgedeki bazı ülkeler, Suriye hükümetiyle değil, sadece muhaliflerle görüşüyor. Hatta onları zafer kazanana kadar savaşmak için yüreklendiriyorlar" dedi.

Uluslararası toplumun Haziran'da Cenevre'de üzerinde anlaştığı plan, Suriye'deki çatışmaların kurulacak geçişin hükümetiyle aşılmasını öngörüyor.

Lavrov bir gazetecinin ''Suriye konusunda BM Güvenlik Konseyi'nin yeni bir kararına ihtiyaç var mı'' şeklindeki sorusunu ''Cenevre Anlaşması var iken başka bir şeye gerek yok'' diyerek cevapladı.

Tarafların ikna edilerek masaya oturması ve anlaşmaları gerektiğini ifade eden Lavrov, Suriye krizinin bölgenin istikrarı açısından önemli olduğunu kaydetti.

Rusya'nın Suriye'de çatışan taraflar ile görüşen tek ülke olduğunu söyleyen Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bazı ülkelerin sadece Suriye muhalefeti ile iletişim kurmasının doğru olmadığını belirterek bu durumun Suriye muhalefetini cesaretlendirdiğini belirtti.

Lavrov, masumların korunması için tarafların ikna edilmeye zorlanması ve müzakerelerin başlatılması gerektiğini dile getirdi.

İbrahimi ise akan kanın kimseyi sonuca götüremeyeceğini dile getirerek, siyasi çözümden yana olduklarını belirtti. Görüştüğü tüm tarafların Cenevre Anlaşması'nı krizin çözümü olarak benimsediğini anlatan İbrahimi, ''Suriye krizinin etkileri Suriye sınırları içerisinde kalmaz'' diye konuştu.

Arabi de Suriye'deki krizin sona ermesi için Arap Birliği'nin yoğun bir şekilde çalıştığını söyledi. Arabi, Suriye'de akan kanın bir an önce durdurulması gerektiğini sözlerine ekledi.