Mısır ordusu Cumhurbaşkanı ve muhaliflere halkın taleplerini karşılamaları için 48 saat süre verdi, aksi taktirde kendi siyasi ''yol haritasını'' açıklayıp uygulanmasını sağlayacağını duyurdu.

Mısır Genelkurmay Başkanı General Abdülfettah el Sisi, ordunun herhangi bir şekilde siyasete taraf olmayacağını, ancak Mısır'ın ulusal güvenliğinin karşı karşıya kaldığı ''vahim tehlike'' karşısında harekete geçmek zorunda olduğunu vurguladı.

Genelkurmay Başkanı, yol haritasının uygulanmasının bütün taraflarla ve kendi ifadesiyle 'görkemli devrimi' ileri taşımakta olan gençliğin katılımıyla sağlanacağını kaydetti.

Açıklamada, Genelkurmay'ın Mursi'nin istifasını isteyip istemediği yönünde herhangi bir açıklık bulunmuyor.

Mısır ordusunun açıklaması Tahrir Meydanı’nda sevinç çığlıkları ile karşılandı. Kent sokaklarında ise araçlar korna çalarak açıklamaya destek verdi.

Ordu açıklaması, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye yarına kadar süre tanıyan Tammarrod (İsyan) hareketinin açıklamasından birkaç saat sonra geldi. Tamarrod (İsyan) Hareketi, bugün sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, “Muhammed Muris’ye erken başkanlık seçimini hazırlaması için 2 Temmuz Salı günü saat 17:00’a kadar zaman veriyoruz. Reddedilmesi durumunda ise Salı günü saat 17:00’dan itibaren genel sivil itaatsizlik eylemine başlıyoruz” demişti.

Tammarrod’un başını çektiği Müslüman Kardeşler üyesi Mursi karşıtı gösteriler dün milyonların sokağa dökülmesiyle doruğa ulaşmıştı.

Pazartesi günü ise, erken saatlerde Kahire'nin doğusundaki Mokattam semtinde bulunan Müslüman Kardeşler merkezinin yağmalandığı ve ateşe verildiği haberleri geldi.

Parti binası önünde dün gece yapılan protesto gösterisinde çıkan çatışmalarda bir kişi yaşamını yitirmiş, çok sayıda kişi de yaralanmıştı. Ülke genelindeki protestolarda ise en az 8 kişi yaşamını yitirdi.

Muhalifler, Müslüman Kardeşleri, eski devlet başkanı Hüsnü Mübarek ile elde ettikleri devrimi çalmakla suçlayarak, Cumhurbaşkanı Mursi’nin istifasını istiyor.

Müslüman Kardeşler'in sözcüsü Gehad Haddad, General Sisi'nin yol haritası uyarısının cumhurbaşkanının erken seçime gitmesi yönündeki baskının artması anlamına gelmediğini söyledi. Haddad, asıl baskının erken seçim kararı alması için Anayasa Mahkemesi üzerinde olduğunu belirtti.