Gülay Durgut / Berlin / Demokrat Haber

 

Çoğunluğu Alevi kökenli olan işverenleri çatısı altında toplayan ve merkezi Berlin’de bulunan Almanya Ticaret ve Yatırım Birliği ATİYAB, Yeşiller Partisi Federal Milletvekili Memet Kılıç’ın konuşmacı olarak katıldığı bir toplantı düzenledi. Toplantıda başta aşırı sağcı parti NPD’nin kapatılması, Zwickau Terör Hücresi’nin işlediği seri cinayetler olmak üzere Madımak Davası’nın zaman aşımı gerekçesiyle düşürülmesinin yarattığı hayal kırıklığı ile Alevilerin karşılaştığı sorunlar ele alındı.

 

Yeşiller Partili Federal Milletvekili Memet Kılıç, yaklaşık 40 ATİYAB üyesine yaptığı konuşmada aşırı sağcı NPD’nin yasaklanmasına karşı olduğunu söyledi. Kılıç, NPD yasağı tartışmalarının gündemi değiştirmek amacıyla ortaya atıldığını, NPD’nin yasaklanamayacağını kesin bir dille ifade ederken, aşırı sağcı parti NPD’nin şu anda ülkede sadece yüzde 1 oy oranına sahip olduğuna işaret ederek “Yasaklama bu partinin kapatılma sürecinde hem oy potansiyelini arttıracaktır hem de daha popüler bir parti haline getirerek partiyi şahlandıracaktır“ şeklinde konuştu.

 

Federal Milletvekili Kılıç, “NPD’yi yasaklamak amacıyla 2003 yılında açılan davayı Federal Anayasa Mahkemesi, devletin parti içinde muhbir çalıştırdığını ve parti kapatmaya yönelik şikayetlerin hangisinin NPD üyeleri , hangisinin devletin parayla çalıştırdığı muhbirler tarafından işlendiğinin belirlenemeyeceğini gerekçe göstererek reddetti. Aynı durum hala geçerlidir. Bu durumda NPD’nin kapatılması beklenemez. Ayrıca partiyi kapatmak çözüm değildir, bu zihniyete karşı siyasi mücadele verilmelidir“ diyerek Anayasa Mahkemesi’nin kapatma kararı vermesi durumunda dahi kararın Avrupa Birliği bünyesindeki bir üst hukuk organı tarafından bozulacağına kesin gözüyle baktığını söyledi.

 

Federal Milletvekili Memet Kılıç asıl üzerinde durulması ve açıklığa kavuşturulması gereken olayın seri cinayetler olduğunu söyledi ve konuyla ilgili bir sürü sorunun yanıt beklediğini, örneğin, aşırı sağcı teröristlerden birisine sahte pasaport düzenlendiğini ve sahte pasaportu düzenleyen kuruma karşı soruşturma açılması gerektiğini vurguladı. Kılıç sözlerini şöyle sürdürdü: “3 kişi, en az 39 kişinin yardımıyla 13 yıl boyunca bu ülkede dolaşarak 10 kişiyi öldürmüş, bombalar patlatmış, banka soyabilmiştir. Güvenlik birimleri bunu görememişlerse bu bir skandaldır, eğer görüp de üzerine gitmemişlerse bu daha büyük bir skandaldır. Şimdilik ‘görememişiz’ versiyonu işleniyor ama sorulacak soru çok! Biz soruyoruz, parlamentoya önerge veriyoruz ancak sorularımıza doğru düzgün yanıtlar alamıyoruz. Seri cinayetleri soruşturmak üzere bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulmalıdır.“

 

Kılıç, toplantıya katılanları da kurum ve kuruluşlara sorular sormaya davet ederek “Almanya demokratik bir ülke ama hataları ve eksiklikleri var. Biz bu ülkenin eksiklikleri ve hatalarıyla mücadele etmeliyiz, zira burası bizim de memleketimiz“ dedi.

 

Almanya Ticaret ve Yatırım Birliği ATİYAB Başkanı Emre Kiraz da birliğin 3 yıl önce kurulduğunu belirterek sivil toplum örgütlerinin önemine dikkat çekti. “Bizler siyasi sorunlara duyarlı bir topluluğuz. Gençlerden oluşan bir siyasi platform oluşturup, gençlerimizin siyasi partilerde aktif ve etken olmaları için çalışmalar başlatıyoruz. Bu akşamki toplantı bir ilk adımdı. Bir sivil toplum örgütü olarak bu konuda üzerimize düşen görevi yerine getireceğiz. Bu ülkede biz de varız ve varlığımızı hissettirmeliyiz“ dedi. Federal Milletvekili Memet Kılıç da siyasi platforma destek sözü verdi.