Madrid, temizlik işçilerinin ‘süresiz grev’ kararının ardından çöp dağları altında kayboldu. 1100 kadar işçinin işten çıkarılması ve maaşlarda yüzde 40 kesinti kararlarını protesto etmek için 6 bin temizlik işçisi ve bahçıvanın başlattığı "sınırsız grev", 8’nci gününe girdi.

Grev nedeniyle sosyal medyada ‘Çöpünü bankaların kapısına bırak’ kampanyası başlatıldı.

3.2 milyon nüfuslu kentte, bir sokak temizlikçisi ayda 1000-1200 Euro kazanıyor.

Madrid, son yıllarda hemen hemen her gün bir protesto gösterisine sahne olurken ülkede işsizlik yüzde 26 ile rekor seviyelere ulaştı.

Greve katılanlardan 58 yaşındaki bahçıvan Angel Jornosa, “İşimiz için mücadele ediyoruz.  Yıllardır çalıştıktan sonra komik tazminatlarla kapınınh önüne konmak isteniyoruz. Bu insanların çoğu 28-30 yıldır çalışıyor” dedi.

Temizlik işçilerinin bağlı olduğu sendikalarla işveren şirketler arasında yapılan görüşmelerde şimdiye kadar herhangi bir ilerleme kaydedilmedi. Ülkedeki büyük sendikalardan İşçi Komisyonları Sendikası’na (CCOO) mensup bir yetkili, “İşten çıkarma kararında geri adım atılmadıkça, hiçbir şekilde grevin sona ermesi söz konusu değil. En temel talebimiz, mevcut işçi kadrosunun korunması. Biz hiçbir şekilde bu kadar abartılı bir işçi çıkarımını ve maaş kesintisini hoş göremeyiz” dedi.

ESNAF VE TURİSTLER DERTLİ

Özellikle okul önlerinde biriken çöpler nedeniyle velilerden çok fazla şikayet gelirken noel tatili öncesi alışveriş döneminin başlamasına kısa bir süre kala sokaklardaki pislik en fazla esnafın tepkisini çekti. Madrid’deki esnaf dernekleri, “Temizlik grevinden ciddi şekilde etkilendiklerini, satışlarının düştüğünü” ifade ederek, acil önlem alınmasını istedi. Madrid’e gelen turistler de sokaklardaki pislikten yakınıyor. (Radikal)