Barış Kınık –ANF / Londra - İngiltere'nin başkenti Londra bugün son bir yılın en büyük öğrenci protestosuna sahne oldu. "Hükümet kesintilerine hayır" sloganı altında Londra Üniversitesi önünde biraraya gelen 10 bin öğrencinin katıldığı eylemle uzun bir aradan sonra yeniden parasız eğitim talebi ülke gündeminin ilk sıralarına taşındı.

Eylemin organizatörü olan Harçlara ve Kesintilere Karşı Ulusal Kampanya sözcüsü Michael Chessum, "Hükümete olan talebimiz gayet açık: Eğitimi desteklemek için zenginleri vergilendirin. Öğrenciler geleceklerini karartan hükümet kesintilerini kabul etmeyecek. Taleplerimiz yerine getirilene ve eğitim herkes için parasız olana dek eylemlerimiz sürecek" diye konuştu.

Öğrencilerin uzun zamandır hazırlandığı bugünkü eylem, polisin yaptığı açıklamalarla günler öncesinden tartışma konusu olmaya başlamıştı. Geçen yıl Kasım ayında yapılan ve iktidardaki Muhafazakar Parti'nin binasının binlerce öğrenci tarafından basıldığı büyük öğrenci eylemlerinin ardından yeni bir "aşırılığa" izin vermeyeceğini söyleyen polis yetkililerinin gerekirse öğrencilere karşı plastik mermi kullanılacağı şeklindeki açıklamaları öğrenci çevreleri tarafından ağır şekilde eleştirildi.

Polisin ortamı geren tavrı bugünkü eylemde de devam etti. Alışıldığın aksine polislerin öğrenci kitlesine çok yakın durması ve yürüyüşü kontrol etmeye çalışması nedeniyle zaman zaman iki taraf arasında gerginlik yaşanırken, yürüyüşün ortalarında gerginlik çatışmaya dönüştü. Aralarında 20 kadar atlı polisin de bulunduğu yüzlerce polisle öğrenciler arasında yaşanan kısa süreli çatışmanın ardından yürüyüş devam etti.

Yaklaşık dört saat süren eylemin ardından protestocu öğrenciler yürüyüşe son vererek Finsbury Meydanı ve St. Pauls katedrali önünde devam eden anti-kapitalist işgal eylemlerine katılmak üzere dağıldılar.

Londra hareketli geçecek bir Kasım ayına hazırlanıyor. 30 Kasım'da 1926'dan sonraki en büyük genel grev eylemine hazırlanan İngiltere'de 3 milyon işçi greve çıkmaya hazırlanıyor. Bu eylem çerçevesinde ay boyunca birçok irili ufaklı işçi ve öğrenci eyleminin yapılması planlanıyor. Şehirdeki iki işgal meydanında eylemlerine devam eden anti-kapitalist protestocular ise bugün yaptıkları çağrıda 30 Kasım günü bütün Londra şehir merkezinin işgal edilmesini önerdiler. Bütün bu işaretler Londra ve İngiltere'nin geçen yıldan daha hareketli bir kışa girdiğini gösteriyor.