Kuzey Kore'nin yaptığı nükleer deneme, bölge ülkeleri, Rusya ve son olarak ABD Başkanı Donald Trump tarafından kınandı.

Pyongyang yönetimi, sabah saatlerinde uzun menzilli füzelerle fırlatılabilecek bir hidrojen bombasını başarıyla denediğini açıklamıştı.

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hebasında "Kuzey Kore büyük bir nükleer deneme yaptı. Sözleri ve eylemleri ABD'ye karşı çok düşmanca ve tehlikeli olmaya devam ediyor" dedi.

Kuzey Kore bir önceki nükleer denemesini Eylül 2016'da yapmıştı. Ülke, BM amborgolarına ve uluslararası baskılara karşın, nükleer silahlarını geliştirmeye ve potansiyel olarak ABD ana karasını vurabilecek füzeleri denemeye devam ediyor.

Nükleer deneme, Güney Kore, Kuzey Kore'nin en yakın müttefiki Çin ve Rusya tarafından da kınandı.

Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in, Kuzey Kore'nin altıncı nükleer denemesine "mümkün olan en güçlü tepkinin" verilmesini istedi ve buna "Kuzey Kore'yi tamamen tecrit eden" yeni BM Güvenlik Konseyi ambargolarının dahil olması gerektiğini vurguladı.

Çin ise "Kuzey Kore'nin uluslararası toplumun yaygın muhalefetini görmezden gelip yine bir nükleer deneme yaptığını" açıkladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı'nın yazılı açıklamasında ayrıca, "Çin hükümeti buna karşı kararlı muhalefetin ve güçlü kınamasın ifade eder" denildi.

Rusya da nükleer denemenin uluslararası hukuku hiçe saydığını belirtip, ilgili tüm taraflara görüşmeler yapılması çağırısında bulundu ve bunun Kore Yarımadası'ndaki sorunları çözmenin tek yolu olduğunu söyledi.

Kuzey Kore yönetimi, sismolojistlerin yer sarsıntısını tespit etmelerinden saatler sonra, altıncı nükleer denemelerinin "mükemmel bir başarıyla" sonuçlandığını açıkladı.

Pyongyang yönetimi, atom bombasından çok daha güçlü bir silah olan hidrojen bombasını denediklerini bildirdi.

Uzmanlar, bu iddianın ihtiyatla yaklaşılması gerektiğini söylerken, ülkenin nükleer kapasitesinin geliştiğinin de açık olduğunu söylüyor.