Norveç’de geçtiğimiz yıl 76 kişiyi öldüren Anders Behring Breivik, tutuklu bulunduğu Yüksek Güvenlikli İla Cezaevi'nden dilekçe yazarak siyasi parti kurmak için başvurdu. Breivik yaptığı başvuruda ''Norveç Faşist Partisi'' adında bir parti kurmak istediğini, demokratik yollardan faşist iktidar kurmayı amaçladığı belirtiyor.

Breivik'in başvurusu Norveçli kurumlarca incelendikten sonra reddedildi. Bu tür başvurularla ilgilenen kurum yaptığı açıklamada, teröristin parti ve vakıf kurmak için gerekli belge ve dökümanları teslim etmediğini, Norveç yasalarına göre bir kişinin tek başına parti veya vakıf kuramayacağını bu nedenle başvuruyu kabul etmediklerini açıkladı.

Breivik'in avukatı yaptığı açıklamada, müvekkilinin siyasi fikirlerini parti kurarak yaymak istediğini, talep edilen belgeleri toplayıp tekrar başvuracağını belirtti. Gazetecilerin Breivik'le parti kurmak isteyenlerin olup olmadığını sorması üzerine, Avukat Tord Jordet: ''Birçok kişi onunla parti kurmak istiyor; ancak mektup yasağı olduğu için kimseyle irtibat kuramaz.'' dedi

Haberin medyada yer almasından sonra antifaşist sivil toplum örgütleri duruma tepki gösterdi. Bu sivil toplum örgütlerinden biri olan ''Irkçılık Karşıtı Merkez'' yaptığı açıklamada, Breivik'in parti olarak değil vakıf olarak kurumlaşmaya çalıştığını, bu durumda devletten ekonomik destek de alabileceğini, hükümetin bu konuda hemen adım atıp, ırkçılığın kurumlaşmasının önüne geçmesi gerektiğini vurguladı.

İşçi Parti'si gençlik kolları başkanlığı da konuyla ilgili yaptığı açıklamada, teröristin kurumlaşmaya çalışmasına şaşırmadıklarını, Breivik'in bizimle ve Norveç halkıyla dalga geçtiğini, parti kurmasına hiçbir şekilde izin verilmemesi gerektiğini belirtti.

Anders Behring Breivik 2011 Temmuzunda Norveç'in başkenti Oslo'nun merkezinde bombalı bir araç patlatmıştı. Bu patlamada 7 kişi hayatını kaybetti. Bombayı patlattıktan hemen sonra iktidardaki İşçi Parti'sinin gençlik kolları kampının olduğu, şehir merkezine yarım saat mesafedeki Utøya adasına gidip çoğu çocuk 69 kişiyi makinalı silahla katletmişti.

Yargılandığı süreçte akıl hastası olabileceği ihtimaliyle tedavi gördüğü hastaneden akıl sağlığı yerinde raporu verilmiş ve Norveç yasalarında en ağır ceza olan 21 yıl hapis cezasına çaptırılmıştı; ancak cezası bittiğinde toplum için tehdit oluşturabilme ihtimali olduğu için cezası her 5 yılda bir 5'er yıl uzatılabilecek. (ANF/OSLO)