Murat Özten / Demokrat Haber İsviçre

İsviçre'nin başkenti Bern'de Gemeinderat (Yürütme) ve Stadtrat (Yasama) seçimleri yapılacak.

Irkçı ve ayrımcı politikaların sıkça gündeme geldiği, milliyetçi-sağcı SVP'nin en büyük parti olduğu İsviçre'de, göçmen hakları ve sorunları konusunda duyarlı adayların desteklenmesi büyük önem taşıyor.

Basel kanton parlamentosunda geçtiğimiz günlerde Aleviliğin ayrı bir inanç grubu olarak tanınması ve göçmen sorunları konusunda çaba harcayan Yeşiller’den Sibel Arslan ve SP’den Ursula Metzger bu seçimlerde de tekrar kazanarak meclise girmeyi başardı.

25 Kasım’da yapılacak Bern seçimlerinde ise Hırvatistan'da tutuklanan politik göçmen Vicdan Şahin Özerdem'e Özgürlük kampanyasına da destek veren Yeşiller’den Haşim Sancar yarışıyor.

Aslında onu Bern’de yaşayan Türkiyeli göçmenlerin çoğu tanıyor. Haşim Sancar 25 Kasım’da sonuçları belli olacak Bern’deki seçimlerin adaylarından biri. Siyaseten ve toplumsal dokuda ayrımcı ve ırkçı eğilimlerin gittikçe ivmelendiği İsviçre’de seçimler bu eğilimlerin önüne geçilmesi açısından hayli önem taşıyor. Bu nedenle biz de Haşim Sancar’ın kapısını çaldık ve bizi aydınlatmasını istedik...

-Haşim Sancar kimdir, neden İsviçre’de yaşıyor, neden politikanın içinde? Bize biraz kendinizi tanıtır mısınız?

1960, Elazığ doğumlu, İstanbul Yabancı Diller Yüksekokulu, Fransızca Bölümü mezunuyum. 1982 yılından beri İsviçre’de yaşamaktayım. İki yıllık Neuchâtel Üniversitesi’ndeki ekonomi eğitiminden sonra hem çalışıp hem de Bern Sosyal Uzmanlık Okulunu’nu 1996’da bitirdim. Sonra Zürih/Meilen’de diploma sonrası tek, eş ve aile terapisi eğitimi gördüm.

İşkence tedavi merkezinin ön araştırma projesinde yer alarak, İsviçre Kızılhaç’ının 1995’te açmış olduğu tedavi merkezinin ilk kurucuları arasında yer aldım ve 15 yıl boyunca sosyal hizmetler bölüm yöneticiliği yaptım.

Ekim 2010 tarihinden beri engellileri bilgilendirme ve yardım kurumu Pro Infirmis’in Bern şehrinin şube yöneticiliğini yürütmekteyim.

2005 yılından beri Grünes Bundnis’den (Yeşiller) Bern şehir parlamentosunda, partimizin ve Genç Alternatif’lerin grup eşbaşkanlığı görevini yürütüyorum.

İsviçre Yeşiller Partisi’nin yönetim kurulunda yer almaktayım, evli ve iki çocuk babasıyım. Kürtçe, Türkçe, Almanca, Fransızca ve İngilizce dillerini konuşuyorum.

25 Kasım 2012’de yapılacak Bern’deki seçimlerde şehir parlamentosunun 13 numaralı ‘Grünes Bündnis, junge grüne und GewerkschaftlerInnen’ listesinden adayım. Yürütme organı ‘Gemeinderat’ içinse Grünes Bundnis’in RGM (RotGrunMitte) listesinden Franziska Teuscher (şu anda ulusal Parlamenter)’le adayız.

SOSYAL ADALET, HERKESE YÜKSEK YAŞAM KALİTESİ

-Bu röportajı Türkiye’den gelen ve İsviçre vatandaşı olan seçmenler okuyacak. Haşim Sancar onlara neler vaat ediyor, neden size oy vermeliler?

Ben seçimlere şu sloganla girdim: Sosyal adalet herkese yüksek yaşam kalitesi getiriyor!

Bilindiği gibi sosyal adaletin temel taşlarını sosyal ve temel haklar, temel hakların korunması ve hukukun adaletli uygulanmasının yanında demokratik ve dışarıya açık çok kültürlü bir toplum anlayışı, örneğin engellilerin toplumla kaynaşmasını engelsiz bir şekilde sağlama oluşturur. Aynı zamanda eğitime yatırım ve eğitimde fırsat eşitliği ve iyi işleyen bir toplu taşımacılık da buna tabidir.

Diğer taraftan doğayı koruma, doğanın sunduklarını saygılı bir şekilde kullanma ve ona kullanılanı dönüştürebileceği şekilde geri vermek de, sosyal sorumluluk anlayışını gerektiriyor. Sosyal adalet anlayışı olmadan, doğa fazla kâra adeta kurban edilir. Doğa bize tüm insanlara yetecek kadar kaynak sunuyor. Sorun bu kaynakların eşitsiz dağıtımında ve aşırı kâr hırsı ile hunharca kullanılmasında.

Ekolojik alanda en büyük sorunlardan biri İsviçre’de ölüm kaynakları olan beş atom santrali (Mühleberg, Beznau 1, Beznau 2, Gösgen und Leibstadt). Atom santrallerinin saçtıkları radyasyon insan sağlığı için son derece zararlı ve tehlikeli. Santraldeki ufak bir sızıntı milyonlarca canlının radyasyona maruz kalmasına sebep olacak. Buna Çernobil, Fukushima örnektir. Bu teknolojide kullanılan ve işi bitmiş atom artıkları da bir sorun kaynağı. Bu artıklar yüz milyonlarca yıl radyasyon üretmelerinden dolayı, çok iyi korunmaları ve saklanmaları gerekiyor. Bu nedenlerden dolayı İsviçre’deki atom santrallerinin kapatılması için mücadele ediyoruz.

GÖÇMEN KÖKENLİ KESİMİN OY KULLANMA ORANI ÇOK DÜŞÜK

-Röportaj öncesinde istatistiklere biraz göz attım. Seçimlere katılım oranları düşük görünüyor. Sanırım bunda oy pusulalarındaki karmaşıklığın da rolü var. Bu noktada seçmenlere neler önerirsiniz? Ne yapmalılar, nasıl oy kullanmalılar? Kendilerine yardımcı olabilecek bir kurum ya da kişiler var mı?

Vatandaşlığını alan göçmen kökenli kesimin oy kullanma oranı gerçekten çok düşük. Belirttiğiniz gibi bunda seçim ve oy sisteminin karışık olmasının da payı var ama hepsi bu yüzden değil. Sanıyorum bazı arkadaşlardaki duyarlılığın yeterli olmaması ve politikaya güvenin zedelenmiş olmasının da payı var. Unutulmaması gereken, bizleri ilgilendiren kararların politika tarafından alındığıdır. Oyunu kullanmak isteyen insanlar, tanıdıkları arkadaşlara sorabilirler ve böylece oyun nasıl kullandığını öğrenebilirler ve daha sonra da kendileri başka arkadaşlara yardımcı olabilirler. Aynı zamanda bize de sorabilirler, severek yardımcı olmaya çalışırız.

SEÇİMİN SONUCUNU TEK TEK OYLAR BELİRLER

-Bu seçim çalışmalarının yoğunluğu içinde bize zaman ayırdığınız için teşekkür ederim. Biz size başarı dileklerimizi iletiyoruz. Sizin son olarak vermek istediğiniz bir mesajınız var mı?

İnsanlarımızın sorunlarına sahip çıkmasını ve gelişen tehlikelere, örneğin yabancılar ve ilticacılar yasalarının durmadan kötüleştirilmesi, sosyal haklara saldırılar gibi, geç kalmadan duyarlı davranmalarını temenni ediyorum. Siyasi partilerde aktifleşerek seslerini yükseltmelerini diliyorum. Hatta parlamentolara girmeye çaba gösterin derim. Ve her şeyden önce de oylarınızı kullanınız. Tanıdıklarımızı ve henüz tanıyamadığımız arkadaşlarımızı ve dostlarımızı, oylarını kullanmaya davet ediniz. Kendilerini bilgilendiriniz, oylarını kullanmalarında başkalarına yardımcı olunuz. Unutulmasın ki, bir seçimin sonucunu tek tek oylar belirler.

Daha fazla bilgi için: www.hasimsancar.ch