İsveç Parlamentosu’nda gurubu bulunan 7 partiye mensup 20 milletvekili, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’na birer mektup göndererek Kürt halkına yönelik saldırılara son verilmesi ve Kürt sorununun barışçıl çözümü için yeniden müzakerelere dönülmesini istedi.

İmzacı vekiller arasında AKP’nin ‘kardeş partisi’ Moderat (Muhafazakar) Parti’nin milletvekilleri de var.

SİVİL ÖLÜMLERE DİKKAT ÇEKTİLER

Murat Kuseyri’nin Evrensel’de yer alan haberine göre, aralarında Hükümet ortağı Yeşiller’in Politika Sözcüsü Valter Mutt, Hıristiyan Parti Dış Politika Sözcüsü Desiree Pehtrus, Merkez Partisi Dış Politika Sözcüsü Kerstin Lundgren’in de yer aldığı milletvekilleri, mektuplarında, son zamanlarda Kürtlerin yoğun olarak yaşadıkları yerleşim birimlerinde sivillere yönelik saldırılar olduğu yolunda haberlerin  geldiğini belirttiler.

Sokağa çıkma yasakları ve olağanüstü hal uygulamalarının bölgede yaşayan halkın günlük yaşamı haline geldiğine dikkat çeken milletvekilleri, “Savaş nedeniyle okullar kapatılmak zorunda kalınmıyor. Bunlardan herşeyden önce Kürt halkı zarar görüyor ve aralarında çocukların da bulunduğu yüzlerce sivil ve suçsuz insan saldırılarda yaşamını yitirdi. Ülkenin güneydoğusunda yaşayan halka yönelik artan şiddet ve saldırılar çatışan güçlerle hükümet arasında barışcıl bir çözüme ihtiyaç olduğunu gösteriyor” dediler.

‘BARIŞ GÖRÜŞMELERİ YENİDEN BAŞLASIN’

Milletvekilleri, Türk Hükümetine askeri saldırıları durdurması ve en kısa sürede üçüncü bir tarafın gözetiminde barış görüşmelerine yeniden başlaması çağrısında bulunuyorlar.

Cumhurbaşkanı ve başbakana gönderilen mektup, ilk kez 7 partiye mensup milletvekillerinin imzalarını taşıması ve AKP’nin kardeş partisi Moderat (Muhafazakar) Parti’nin milletvekillerinin de imzalarının bulunması açısından özel önem taşıyor.

AVRUPA HALKI HABERDAR DEĞİL

Mektubun yazılmasına öncülük eden Sol Parti Milletvekili Amineh Kakabaveh, yaptığı açıklamada Türkiye’nin hızla bir diktatörlüğe doğru gittiğini gözlediklerini ve Erdoğan’ın ‘sultan olabilmek için her türlü yönteme başvuracağını’ söyledi.

Geçen hafta Diyarbakır ve Sur’u ziyaret ettiğini hatırlatan Kakabaveh, “Sur tamamen yakılmış yıkılmış. Kürdistan’da korkunç bir savaş sürüyor. İnsanların gözlerinden korku ve endişeyi okuyabiliyorsunuz. Ama Avrupa halkı olanlardan haberdar değil. İsveç Devlet Televizyonu benimle söyleşi yaptı; muhabir ve kameramanlar anlattıklarımı kuşku ile karşıladılar. Gerçekten orada böyle yoğunlukta bir savaş mı var sorusunu yönelttiler” diyor.

Erdoğan’ın Kürt halkına yönelik saldırılardan baş sorumlusu olduğunu söyleyen Kakabeveh, “Erdoğan mutlaka durdurulmalı. Bunun için Türkiye işçi sınıfı ve batıda yaşayan emekçi halka ve sosyalistlere büyük görevler düşüyor. Artık halkın Erdoğan’ı durdurmak için sokaklara çıkma zamanı” şeklinde konuşuyor.

PARLAMENTO GÜNDEMİNE GELECEK

Son yapılan seçimlerde Avrupa Birliği delegasyonuna başkanlık yapan Muhafazakar Parti Milletvekili Margareta Cederfelt de, Erdoğan’ın 7 Haziran seçimlerinin sonuçlarını beğenmediği için Kürtlere savaş açtığını söyledi ve Avrupa Birliği ve İsveç’in savaşı durdurmak için girişimde bulunmasını istedi. Cederfelt, konuyu yazılı bir soru önergesiyle de İsveç Parlamentosu’nun gündemine getirdi. Konu önümüzdeki günlerde ele alınarak parlamentoda tartışılacak.

KİMLERİN İMZASI VAR?

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davudoğlu’na gönderilen mektubun altında şu milletvekillerinin imzaları bulunuyor.

Sol Parti Milletvekilleri;Amineh Kakabaveh, Daniel Sestajcic, Karin Rosjö, Emma Wallrup, Stig Henriksson, Jens Holm, Wivi-Anne Johansson, Çevre Partisi Yeşiller Milletvekilleri;Annika Lillemets, Marco Venegas, Jabar Amin, Valter Mutt, Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekilleri; Eva Lena Johansson, Lawen Redar, Roza Güçlü Hedin, Arne Hamednaca, Muhafazakar Parti Milletvekilleri; Lisbeth Sunden Andersson, Margareta Cederfelt, Merkez Partisi Milletvekili Kerstin Lundgren, Hıristiyan Demokrat Parti Milletvekili Desiree Pethrus, Liberal Parti Milletvekili Tina Acketoft.