İsrail'in pazartesi günü saat 10:00'da başlayacağını duyurduğu tek taraflı ateşkes yine İsrail tarafındna bozuldu. İsrail Gazze'nin güneyinin ateşkes kapsamında olmadığını açıklamıştı.

İsrail, Gazze Şeridi’nin batısındaki Şati Mülteci kampında bir evi bombaladı. İlk belirlemelere göre saldırıda 6 yaşındaki bir kız çocuğu öldü, 30 Filistinli yaralandı.

Son saldırıyla birlikte Gazze'de pazartesi günü öldürülen Filistinli sayısı 25'e yükseldi. Saldırıların başladığı 7 Temmuz'dan bu yana ise 1841 Filistinli hayatını kaybetti. Yaralı sayısı ise 10 bine yaklaştı.

İsrail bu sabah saat 10.00 ile 17.00 arasında geçerli olmak üzere sınırlı ve tek taraflı ‘insani ateşkes’ ilan etti.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Gazze'nin güneyindeki Refah bölgesinde ise ateşkesin geçerli olmayacağı belirtildi. Bu karara gerekçe olarak, "İsrail ordusunun Refah'da operasyonlarını sürdürmesi" gösterildi.

Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ateşkes boyunca operasyonların duracağı ancak saldırı gelmesi halinde karşılık verileceği belirtildi.

Hamas Resmi Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, “İsrail'in aldığı ateşkes kararı tek taraflı. İşlenen katliamlar konusunda dikkatleri başka yöne çekmeyi hedefliyor. İsrail'e güvenmiyoruz" dedi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, 31 Temmuz gecesi yaptıkları ortak açıklamada, İsrail ile Hamas arasında üç günlük insani ateşkes sağlanması konusunda anlaşmaya varıldığını duyurmuş, Hamas da 1 Ağustos'ta 08.00'de başlayan 72 saatlik "insani ateşkesi" kabul etmişti.

İsrail ordusu, Gazze'de insani yardım amaçlı 72 saatlik ateşkesten yaklaşık iki saat sonra bunu ihlal ederek, Refah kentinin doğusuna topçu saldırısı düzenlemişti.