Filistinlilerin İsrail-Gazze sınırında bir haftadır geri dönüş hakkı için düzenlediği eylemlerde can kaybı artıyor. Son olarak, 30 yaşındaki kameraman Yaser Murtaja İsrail güvenlik güçlerinin ateş açması sonucu hayatını kaybetti.

Filistin kanalı Ain Media için çalışan Murtaja dün Gazze sınırındaki eylemleri görüntülerken ağır yaralanmıştı. İsrail askerlerinin saldırısının hemen ardından çekilen fotoğraflarda, Murtaja’nın üzerinde büyük harflerle ‘BASIN (PRESS) yazışı lacivert bir koruyucu yelek giydiği görülüyor. Sağlık görevlileri gazetecinin karın bölgesinden kurşun yarası aldığını be hastanede hayatını kaybettiğini açıkladı.

Serbest fotomuhabiri Eşref Ebu Amra ise saldırı sırasında yanında olduğu Murtaja’nın kask ve koruyucu yelek giydiğini, gazeteci olduklarının açıkça görüldüğünü vurguladı. Reuters’a konuşan Ebu Amra, “Yakılan lastikleri görüntülüyorduk Sınırdan 250 metre uzaktaydık. İsrail güçleri ateş açtı ve yaralananlar oldu. Yaser ve ben bunu çekmek için koşarken o aniden yere düştü” dedi.

İsrail ordusu gazetecinin ölümü konusunda henüz bir açıklama yapmazken, İsrail Radyosu kimliği belirsiz bir kaynağa dayandırdığı haberinde Murtaja’nın saldırı sırasında kameralı drone kullandığını öne sürdü. Ebu Amra ile iki Filistinli gazeteci bu iddiayı reddetti.

Gazzeli yetkililer, dünkü eylemler sırasında en az üç gazetecinin daha yaralandığını açıkladı. Geçen hafta başlayan gösterilerde ölü sayısı 29’a çıkmış durumda.

Eylemler geçen cuma, Filistinliler tarafından ‘Toprak Günü’ olarak kabul edilen 30 Mart gününde, 1948’de İsrail’in kuruluşuyla mülteci konumuna düşen Filistinlilerin geri dönüş hakkı için başlatılmıştı.

Bu tarihin önemi şu: 30 Mart 1976’da, İsrail hükümetinin ülkenin kuzeyinde çok sayıda Filistinlinin toprağına yasadışı biçimde el koymasını protesto eden altı İsrailli Arap güvenlik güçleri tarafından öldürülmüştü. Filistinliler o günden bu yana Toprak Günü ilan ettikleri 30 Mart’ta protestolar düzenliyor. Eylemlerin, Filistinlilerin ‘Büyük Felaket’ olarak gördüğü, İsrail’in 1948’de kurulması sırasında yüzbinlerce Filistinlinin yerinden yurdundan olduğu 15 Mayıs’taki ‘Nakba’ gününde son bulması bekleniyor.

Kaynak: Gazete Duvar