İran’ın nükleer çalışmalarının ele alındığı ve 5+1 ülkeleri ile müzakereler devam ederken, Rusya ile İran yeni santral anlaşması yaptı. İran'ın Buşehr eyaletinde kurulacak olan iki yeni nükleer tesis için, İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı ve Rusya'nın Rosatom şirketi genel müdürü yeni bir anlaşma imzaladı.

Mehr Haber Ajansı’nın (MHA) devlet yetkililerine dayandırdığı haberinde, İran Atom Enerjisi Kurumu başkanı, Ali Ekber Salehi'nin Moskova ziyaretinde, İran'ın Buşehr eyaletinde iki yeni nükleer enerji tesisi kurulması için anlaşma imzalandı. Açıklamada, anlaşma ile nükleer tesislerin sayısının daha da arttırılabileceğini ön görüldüğü ifade ediliyor.

İran Atom Enerjisi Kurumu başkanı, Ali Ekber Salehi, Moskova'da düzenlediği basın toplantısında, İran İslam Cumhuriyeti Meclisinin kurumlarını 20 bin megavat nükleer elektrik üretimi ile yükümlü kıldığını belirterek, bu yolculuk ile iki yeni nükleer enerji tesisi için Rusya ile anlaşma imzalanacağını duyurmuştu.

Salehi açıklamasının devamında, Buşehr'de toplam 5 nükleer tesis kurmayı planladıklarını kuracaklarını açıkladı. Ancak anlaşma gereği 2 tesisin tamamlanması ardından diğerlerinin yapımına başlanacağını belirtti.

Kaynak: 
ANF / Foto: Al Jazeera Türk