İran Dışişleri Bakan Yardımcısı İbrahim Rahimpur, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Tahran ziyareti ile Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin 25 Eylül’de gerçekleştirdiği bağımsızlık referandumunu değerlendirdi.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin İsrail desteği ile referanduma gittiğini öne süren Rahimpur, ‘’IŞİD sorununun yüzde 80’inin bölgede çözmüş bulunuyoruz.  Bu sorun tam çözülmemişken İsrail Irak Kürt Bölgesi’ndeki referandumla bölgeye yeni fitne düzenledi’’ iddiasında bulundu.

Irak’taki Kürtlerin isteğinin diğer kavimlerle aynı haklara sahip olmak olduğunu ifade eden Rahimpur, bunun sağlanması durumunda Kürt liderlerinin ayrılma isteği olursa sorunun dış menşeli olduğunun ortaya çıkacağını öne sürdü.

Rahimpur, ‘’Referandum sonrası mevcut sorunun çözümü için herkesin kazanabileceği bir çözüm yolu arıyoruz’’ dedi.

İran ve Irak arasında yakın siyasi, askeri ve ekonomik irtibatlar olduğunu söyleyen Raahimpur, İran’ın Kürt bölgesinin bağımsızlık ilanı ile ilgili, ‘’Çeşitli Arap ülkeleri Katar’a sınırlarını kapatırken, İran sınırlarını açıp Katar’a yardım etti, bizim sınırlarımızı açıp veya kapatma imkanımız vardır’’ dedi.

Erdoğan’ın Tahran ziyaretini değerlendiren Rahimpur, “Türkiye Irak’ta ve bir yere kadar Suriye’de İran’a yakınlaşmıştır. Bu bölgedeki gelişmelerin geleceğini daha aydınlık kılmaktadır’’ dedi.

Bölgedeki gelişmelerin hızının yüksek olduğunu ifade eden Rahimpur, ‘’Erdoğan’ın İran ziyareti ile birlikte Arabistan kralı Moskova’ya gitti, bu sembolik iki ziyaretin önemli mesajları vardır. Dış politika günümüzde sadece ikili değildir belki bölge ve dünya ile ilintili hal almıştır’’ dedi.

(Kaynak: IRNA)