Irak'ta hükümeti kurmakla görevlendirilen Haydar İbadi'nin kabinesi parlamentodan onay aldı.

Eski Başbakan İbrahim Caferi yeni Dışişleri Bakanı olurken, eski cumhurbaşkanı yardımcısı Adil Abdülmehdi ise Petrol Bakanı oldu.

Irak’ta parlamento Nuri Maliki sonrası Haydar İbadi başbakanlığında yeni hükümet parlamentodan onay aldı. İbadi güvenoylaması öncesi Kürtlerle sorunların çözüleceği sözü verirken, IŞİD'i de yeneceklerini söyledi.

Al Jazeera'de yer alan habere göre İbadi'nin açıkladığı hükümet programında, idari reformlar, ordunun yeniden yapılandırılması ve vilayetlere daha fazla özerklik verilmesi gibi adımlar yer aldı. Hükümet programı 280 milletvekilinin hazır bulunduğu oturumda 177 'evet' oyuyla kabul edildi.

2005-2006 yıllarında başbakanlık yapan İbrahim Caferi Dışişleri Bakanı olarak Irak hükümetine döndü.  Kritik bakanlıklarda İçişleri Bakanlığı'na Hadi el Ameri, Petrol Bakanlığı'na da eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Adil Abdül Mehdi getirildi.

Önemli Sünni siyasetçilerden Salih Mutlak ile Kürt siyasetinin kilit isimlerinden eski Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari Başbakan Yardımcısı oldular.

Eski Başbakan Nuri Maliki, eski Meclis Başkanı Usame Nuceyfi ve laik Irakiye Bloğu'nun lideri İyad Allavi ise cumhurbaşkanlığı yardımcılığına aday gösterildi.

Oylama öncesi Kürtlerin tavrı merak konusuydu. Kürt siyasetçiler Süleymaniye'de 4 saat süren olağanüstü bir toğlantının ardından İbadi'nin hükümetine onay vereceklerini açıkladı.

Kürt siyasilerden Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, İbadi liderliğindeki hükümete katılma kararını açıklarken, Bağdat ile Irak Kürdistanı arasındaki petrol ve diğer sorunların çözümü için hükümete 3 ay süre vereceklerini söyledi. Kürt milletvekili Ala Talabani de bu sürenin 'bir nevi deneme süresi' olacağını, 3 ay içinde iki taraf arasındaki tartışmalı bölgeler, bütçe ve petrol satışıyla ilgili krizler çözülmezse hükümetten ayrılacaklarını söyledi.

Irak Parlamentosu’nda 62 sandalyesi olan Kürtler, İbadi’nin başbakanlığında kurulacak hükümete katılmak için daha önce şartlarını açıklamışlardı. Kürtler, 8 aydır ödenmeyen bütçedeki paylarının verilmesini, Peşmerge güçlerine gereken desteğin sağlanmasını, petrol ihracı önündeki engellerin kaldırılmasını ve Irak'ın yeni sürecinde anayasaya bağlı kalınmasını istiyor.