Irak’taki Keldanilerin lideri Patrik Louis Raphael Sako, ülkede aşırı dinciliğin gelişmesi ile birlikte dini azınlıkların tehdit altına girdiğini belirtti. Sako bazı ülkelerin Irak'tan Hıristiyan göçüne destek olduklarını da söyledi.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği tarafından düzenlenen bir konferansta konuşan Sako, Irak’ta savaşın ardından günümüzde yaşanan durumun son derece kaygı verici olduğunu ifade ederek dini azınlıklara karşı baskıların sürdüğünü söyledi.

Özellikle son birkaç ayda yaşanan bombalı saldırılar ve suikastların günlük olarak gerçekleştiğini belirten Sako, bölgesel ve uluslararası güçlerin ülkedeki çatışmaları körüklediğini ve bunun Irak’taki barış ve güvenlik için büyük bir tehdit oluşturduğunu vurguladı.

Irak’taki Hıristiyanların karşı karşıya oldukları tehditler nedeniyle bazı ülke konsolosluklarının Hıristiyanların göç etmesine destek olduğunu ifade eden Sako, bu durumun ülkedeki cemaatin konumuna zarar verdiğini dile getirdi.

Irak’ta din adamlarının rolüne de dikkat çeken Sako, ülkenin geleceği için dini grupların birbirleriyle dayanışma içinde olması gerektiğini vurguladı. Ülkede diyalog ve barış kültürünün geliştirilmesine de vurgu yapan Sako, birlikte barışçıl yaşamın ancak bu şekilde mümkün olacağının altını çizdi.

Irak’taki Hıristiyanlar, Ezidiler ve Mandenleri Irak’ın hayati bir parçası olduğunu dile getiren Sako, bugüne kadar tüm diğer kültürlerle yan yana yaşayan bu toplulukların bunu dayanışma, açıklık, şiddeti ret ile geldiğini söyledi.

Sako ayrıca Müslümanlar, Hıristiyanlar, Ezidiler, Araplar, Kürtler, Türkmenler ve Şabaklara da çağrıda bulunarak Irak’ın ancak bir aile gibi birlikte çalışarak kurtulabileceğini kaydetti.

HIRİSTİYANLARIN SAYISI AZALDI

Irak’ta 2003 yılındaki savaşın ardından ülkede yaşayan 1.5 milyon Hıristiyan’dan 1 milyonu ülke dışına göç etti. Geri kalanların önemli bir bölümü ise ülke içinde başka bölgelere yerleşmiş durumda. Hıristiyanlar özellikle Irak’ın geri kalanına göre daha güvenlikli olan Güney Kürdistan bölgesine göç ediyor.

Irak’ta yaklaşık 8 seneden bu yana Hıristiyanlar kaçırılıyor, işkence görüyor, kiliseleri bombalanıyor. 2005'teki yeni Irak anayasasında belirtilen özgürlüklere rağmen Hıristiyanlığa geçmek ise hala suç. Batıya ve ABD'ye kızanların ilk hedefi ise maalesef bu ülkede yaşayan Hıristiyanlar oluyor. Hıristiyanlara yönelik en büyük saldırı ise Ekim 2010'da Bağdat'ta bir kilisenin bombalanmasıydı. Buradaki saldırıda 58 kişi hayatını geçmişti. 2004 yılından ise 71 kilesinin saldırıya uğradığı belirtiliyor.

Federe Kürdistan Bölgesi ise Irak'tan kaçan Hıristiyanlar için güvende oldukları tek bölge. Kürdistan Federe Bölge Yönetimi sınırları içerisinde 160 bin Hıristiyan'ın yaşadığı tahmin ediliyor. Bu topraklarda zaten 4 bin yıldır Asuri ve Keldaniler yaşıyordu.

Federe Kürdistan Bölgesinde yaşayan Hıristiyanlara en yönelik tek saldırı geçtiğimiz yılın Aralık ayında bazı radikal İslami grupların Hıristiyanların işyerlerini yakmasıydı.

Federe Kürdistan Bölgesine sığınan Hıristiyanlar ise buraya yerleşmiş ve yeni bir hayat kurma çabasındalar. En büyük sorunları ise meslek eğitimlerinin, diplomalarının burada tanınmaması ve Kürtçe bilmemeleri. Zira bölgenin resmi dili Kürtçe ve buraya sığınan Hıristiyanlar kendi anadilleri dışında sadece Arapça biliyorlar. (ANF)