Irak Savunma Bakanlığı Sözcüsü, Türkiye’nin IŞİD’le yasa dışı petrol ticareti yaptığı iddialarının doğrulanması halinde konuyu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne taşıyacaklarını açıkladı.

Nasır Nuri Muhammed, “Irak hükümeti, Türkiye’ye ilişkin iddialar konusunda yeterli kanıt ve detay sahibi olursa BM Güvenlik Konseyi’ne ve diğer uluslararası kuruluşlara hemen şikayet dosyası iletir” dedi.

Irak petrolünün kaçak olarak TIR'larla aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bazı ülkelere taşındığı yönünde genel bilgilerin mevcut olduğunu da söyleyen Muhammed, “Bu petrol IŞİD’in finansmanı için kullanılıyor” diye konuştu.

'KANIT OLURSA HUKUKİ SÜREÇLERE BAŞVURACAĞIZ'

Sputnik’e telefonla açıklama yapan Irak Hükümet Sözcüsü Saad Al-Hadisi ise, “IŞİD militanlarının Irak petrolünü yasadışı yollarla Türkiye’ye çıkardığına dair elimizde doğrulanmış hiçbir bilgi yok” dedi.

IŞİD’in petrol kaçakçılığı dahil aldığı desteğin engellenmesi için komşu ülkelerin ve uluslararası toplumun BM Güvenlik Konseyi’nin kararlarına uyması gerektiğini belirten Irak Hükümet Sözcüsü, “Petrol kaçakçılığı yasağı öncelikli nitelik taşıyor” diye konuştu.

Hadisi, “Eğer herhangi bir ülkenin petrol kaçakçılığı konusunda IŞİD’e yardım ettiğinin kanıtını alırsak gereken tüm hukuki süreçlere başvuracağız” ifadesini kullandı.