Devlet Başkanı Beşar Esad'ın dün Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la yaptığı görüşmede şiddeti sona erdirip diyalog başlatma taahhüdünün ardından bugün Humus’ta muhaliflere yönelik saldırı yapıldığı iddia ediliyor.

 

Suriyeli muhaliflerin aktardığı bilgiye göre ordu Humus kentini bugün topçu ateşine tuttu. Muhalifler son günlerdeki en şiddetli saldırı olarak niteledikleri bombardımanda en az 40 kişinin öldüğünü söylüyor.

 

Rusya ve Çin geçen hafta Suriye'yi kınayan ve Arap Birliği'nin yeni barış planına destek veren BM karar tasarısını veto etmişti. Plan, Esad'ın istifa ederek yetkilerini yardımcısına devretmesini ve muhalefetle geçiş hükümeti konusunda görüşmeler yapılmasını öngörüyor.

 

Moskova, bu karar tasarısının Suriye'de rejim değişikliği dayattığını söylüyor.

 

İsyancılarla birlikte Humus'un dış mahallelerinde bulunan BBC muhabiri Paul Wood, beşinci günündeki bombardımanın aralıksız sürmesi nedeniyle dışarı çıkmanın çok tehlikeli olduğunu söylüyor.

 

Wood’un aktardığına göre, halk topçu saldırısının ardından askerlerin kente girmesinden endişe ediyor.

 

Beyrut'ta bulunan BBC muhabiri Jim Muir, muhalefetin verdiği ölü sayısına ihtiyatla yaklaşmak gerektiğini, bu sayının muhtemelen, bir hastanede elektrik kesilmesi sonucu ölen 18 prematüre bebeği de kapsadığını belirtiyor.

 

Suriye devlet televizyonuna göre ise “silahlı terörist gruplar” Humus petrol rafinerisi ve Baas üniversitesine havan toplarıyla saldırdılar. İddiaya göre, muhaliflerin petrol rafinerisine saldırıları sonucunda rafineriye ait iki depoda yangın çıkarken, itfaiye ekiplerinin derhal müdahaleleriyle yangın kontrol altına alındı. Haberde Baas Üniversitesi’ne yapılan saldırıda beşeri kayıpların olmadığı ve sadece maddi hasarların meydana geldiği ileri sürülüyor. Muhalifler ile devlet güvenlik güçleri arasında çatışmaların sürdüğü ifade ediliyor.

 

Hizbullah lideri Seyyid Hasan Nasrallah da bir açıklama yaparak, Suriye'nin Humus kentindeki katliam haberlerini yalanladı. Nasrallah, "Humus'taki dostlarımı aradım, katliam olmadığını söylediler" diye konuştu.

 

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta video konferans yoluyla taraftarlarına hitap eden Hizbullah lideri Nasrallah, şiilerle sünniler arasındaki ayrıma dikkat çekti, birlik çağrısı yaptı. "Mezhep farklılıklarını bir kenara bırakıp, emperyalistlere karşı tüm müslümanlar olarak ortak hareket edelim" diyen Nasrallah, Suriye'de yaşanan olaylara vurgu yaptı ve Humus'taki katliam haberlerinin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

 

Nasrallah, "Güvenlik Konseyi'nin toplanacağı günde, Humus'un büyük bir saldırıya uğradığını, 400 kişinin katledildiğini ve 39 binanın yıkıldığını söylediler. Bundan çok müteessir oldum. Humus'ta rejimle bağlantısı olmayan dostlarımız var. Onları arayıp nelerin olup bitiğini sorduk. Onlar da öyle bir şey olmadığını söylediler. Ancak bu haberlerin zamanlaması noktasında, bu haberleri işiten herkes etkilenir. Bunlar bir gerçek mi yoksa, belli hedeflere ulaşmak için bir savaşın parçası mı? Hiç kimse, Suriye'de rejim değişikliği için bir ABD-İsrail planı olduğunu inkar edemez" dedi.