Hollanda'da, cihat yanlısı grupları destekleyen ve radikal görüşlere sahip Müslümanların ülkedeki bazı camilere girmelerinin yasaklandığı bildirildi.

Hollanda basınında yer alan haberlere göre, yasak kararı, cihatçıların faaliyetleri nedeniyle soruşturma korkusu yaşayan cami yönetimleri tarafından alınmaya başlandı. Cihat propagandası yapan ya da Suriye'deki cihatçı gruplar için adam toplayanların camilerden kovuldukları da haberlerde yer alan ayrıntılar arasında.

NRC Handelsblad gazetesinin haberine göre, Devletle Müslümanlar Arası İletişim Örgütü (CMO) Başkanı Raşit Bal, aşırı görüşlere sahip Müslümanların camilere alınmadığını doğruladı.

Dini konularda uzman akademisyenler ise, bu yasak kararını İslam ilkelerine aykırı bulduklarını söylerken, her Müslümanın, istediği camide ibadetini yerine getirebilmesi gerektiğini savunuyor.

Hollanda'daki 380 camiden sorumlu CMO Başkanı Raşit Bal da aynı görüşte ama kendisi de pratikte cami yönetimlerinin radikalleşmeye karşı olduğunu vurguluyor.

Bu nedenle de çözümü, radikal görüşlere sahip kişilerin camilere girişini yasaklamakta bulduklarını belirtiyor.

Bal'a göre, camilerde yasak dışında aşırı uçlara karşı nasıl davranılacağı bilinmiyor.

Bal, eğer bir genç, "Ben gerçek İslam'ı biliyorum. Bu yaptığınız yanlış" dese buna verilecek yeterli cevabın bulunmadığını söylüyor.

CMO Başkanı Bal, camilerin Hollanda'daki Müslümanlar arasındaki radikalleşmenin kendiliğinden kaybolmasını umut ettiğini belirtiyor ve "Eğer bu mümkün olmuyorsa, radikal eğilimlere sahip kişiler camiye alınmıyor. Nedeni de radikal görüşleri yüzünden cemaat arasında huzursuzluk yaratıyor olması" diyor.

Öte yandan, CMO Başkanı, camilerden kovularak tecrit edilen gençlerin daha radikalleşebilecekleri uyarısında da bulunuyor.

Handelsblad gazetesine göre, Lahey'de Müslümanların yoğun olarak yaşadığı Schildeswijk semtinde birçok Müslümanın, aşırı görüşleri yüzünden camilere girmesi yasak.

Selefi Kuba Camii, Suriye'deki cihatçı gruplar için militan toplayan kişileri camiye sokmuyor.

El İslam Camii, bir köşede kendi aralarında fısıldaşan gençleri kapı dışarı ediyor.

El Muhsinin Camisi yönetimi de, Cihatçı gruplara eleman topladıkları gerekçesiyle bir grubu camiden kovdu.

Aynı cami, 2012 yılında da cihadı öven vaazlar nedeniyle kendi imamının işine son vermişti. Aynı imamın daha sonra Suriye'ye giderek cihatçı gruplara katıldığı belirtiliyor.

Radikal dinci gruplar konusu hafta başında yine Hollanda'nın gündeminde olacak. Pazartesi günü Amsterdam'da bir grup Laheyli Müslüman genç mahkeme önüne çıkıyor. (BBC Türkçe)