İngiliz The Guardian gazetesi, Amerikan istihbarat servislerinin ortalama bir internet kullanıcısının tüm yaptıklarını izlemesini sağlayan XKeyscore isimli gizli bir internet gözetim programını deşifre etti.

Gazete, bu programa ilişkin bilgileri CIA eski çalışanı Edward Snowden’in verdiği belgelere dayandırıyor.  The Guardian gazetesi tarafından yayınlanan Amerikan Güvenlik Ajansı (NSA) eğitim materyallerine göre, XKeyscore programı internet ortamında en geniş gözetimi sağlayan bir program olarak sunuluyor.  Bu program internet kullanıcıları arasındaki mailleşme, yapılan aramalar ve sosyal ağlar üzerindeki konuşmaları gerçek zamanlı olarak izlemeyi sağlıyor.

Gazeteye göre, bu program ile gözetim yapmak için NSA görevlisinin herhangi bir hiyerarşik veya adli kontrole tabi tutulmadan kendi ekranında görünen bir formu doldurması yetiyor.

XKeyscore sayesinde, NSA analistleri dünya genelindeki tüm aktivitleri toplayan ve sınıflandıran veri bankalrına giriş yapabildi.

NSA, XKeyscore programının yurtdışında bilgi toplama “yasal çerçevesi” içerisinde olduğunu savundu.

Gazetenin bu haberi dayandırdığı Edward Snowden, 23 Haziran’dan bu yana Moskova’daki havaalanında bulunuyor. Eski NSA danışmanı Snowden, ABD’nin casus programlarını ortaya çıkardığı için ABD tarafından “casusluk” yapmakla suçlanıyor.