Irak’ı kana bulayan bombalı saldırılar uzun bir aradan sonra Kürdistan Federe Bölgesi’nin Erbil kentine de sıçradı.

Kürdistan Federe Bölgesi’nin Erbil (Hewlêr) kenti bugün bombalı saldırılarla sarsıldı. Saldırı, Federe Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanlığı yanında bulunan Emniyet Genel Müdürlüğü binası yakınına yerleştirilen bombalı araçlarla gerçekleşti. İlk bilgilere göre 6 asayiş görevlisinin ve 9 sivilin hayatını kaybettiği saldırıda 50’den fazla kişi de yaralandı.

Hewler’in işlek caddelerinden biri olan ve “60 Metre” olarak bilinen caddede meydana gelen saldırıda bir ambulans aracının kullanıldığı belirtildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü, bugün kimliği belirsiz kişilerce gerçekleştirilen bombalı saldırılar hakkında hükümetin resmi internet sitesinde yazılı açıklama yaptı.

Saldırının saat 13.24'te emniyet müdürlüğü binası önünde gerçekleştirildiğinin belirtildiği açıklamada, ilk olarak bir minibüs içerisindeki saldırganın emniyet binasına girmek istediği sırada güvenlik güçleri ile çatışmaya girdiği kaydedildi. Bu sırada minibüs içerisindeki bombanın infilak ettiği, patlamanın hemen ardından 4 intihar eylemcisinin silahlarıyla beraber emniyet binasına girmeye çalıştığı ifade edildi. Binaya girmeye çalışan intihar eylemcilerin güvenlik güçleri tarafından öldürülerek etkisiz hale getirildiği, olay üzerinden birkaç dakika sonra başka bir intihar eylemcisinin bir ambulans ile emniyet müdürlüğü önüne yaklaşarak üzerindeki bombayı patlattığı vurgulandı.

Rudaw TV saldırganların asayiş güçlerince öldürüldüğünü iddia ederken, Kurdistan TV’ye konuşan Hewler valisi saldırıda 4 asayiş üyesinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Yerel kaynaklar saldırıda yaralanan çok sayıda kişinin hastanelere kaldırıldığını bildiriyor.

Patlamaların hemen ardından kent genelinde olağanüstü önlemler alınırken, kente giriş ve çıkışlar kontrol altına alındı. Telefon şebekelerinin kesildiği kentte Emniyet Müdürlüğü ve İçişleri Bakanlığı'nın bulunduğu bölgeye kimse alınmıyor.

Geçtiğimiz hafta seçime giden Kürdistan bölgesinde seçim sonrası bu patlamalarla iç karışıklıkların yaşanmasından korkuluyor.

Hewler'de en son 10 Mayıs 2007'de bomba yüklü kamyonla bir saldırı düzenlenmiş, 14 kişi hayatını kaybetmişti.

Irak genelinde radikal İslamcı örgütler ve özellikle El Kaide’nin Irak kolu, başta Şiiler olmak üzere çeşitli gruplara yönelik kanlı saldırılar düzenliyor. Bu saldırının da El-Kaide tarafından üstlendiği bildirildi.

Siyabend Fırat Çetin / Demokrat haber / Erbil-Kürdistan

Erbil saldırısının şifreleri:
http://www.demokrathaber.net/erbil-saldirisinin-sifreleri-makale,7308.html