Demokratik Suriye Güçleri’nin Fırat’ın ve Deyr ez Zor’un doğusunu IŞİD’den almak için düzenlediği “Cizre’nin Fırtınası Hamlesi” devam ediyor.

Gazete Karınca’nın haberine göre, Demokratik Suriye Güçleri (DSG) kentteki stratejik bir noktayı daha kontrol altına aldı.

DSG komutanı Ahmed Abu Khawla “Conoco Rezervi’nin bölgede kurtarılan ilk doğalgaz rezervi olduğunu” söyledi.

Geçtiğimiz günlerde operasyonun ilk 8 gününde 14 köy ve iki büyük kasaba ile 4 bin sivilin IŞİD’den kurtarıldığı duyurulmuştu.

Bugün de Deyr Ez Zor’daki Corono Doğalgaz Rezervi’nin kurtarıldığı açıklandı.

DSG komutanı Ahmed Abu Khawla, büyük bir alana yayılan rezervin kurtarılması ile ilgili Reuters’a yaptığı açıklamada, “bu rezervin DSG tarafından kurtarılan ilk doğalgaz rezervi olma özelliği taşıdığını” belirtti.

SURİYE ORDUSU DA DEYR EZ ZOR’DA

Rakka’nın IŞİD’den kurtarılması için sürdürülen “Büyük Savaş” adlı operasyon devam ederken, Demokratik Suriye Güçleri (DSG) geçtiğimiz haftalarda Deyr ez Zor bölgesinden IŞİD’lileri çıkartmak için ‘harekete geçileceğini’ açıklamış, bu açıklamadan bir hafta sonra da DSG Uluslararası Koalisyon’un desteğiyle operasyonun startı verilmişti.

Suriye ordusu da 5 Eylül’de yaptığı açıklama ile Deyr ez Zor’un batı yakasındaki IŞİD kuşatmasını kırdığını duyurmuş, Rusya da Suriye ordusuna füzelerle destek verdiğini açıklamıştı.

Deyr ez Zor’a operasyon sürerken, 16 Eylül’de, Rusya ve Suriye ordusuna ait savaş uçakları DSG’ye hava saldırısı düzenlemiş, 6 savaşçı yaralanmıştı.

Saldırının ardından bir açıklama yapan ABD, Rusya’nın alanda DSG’lilerin olduğunu bildiğini belirtmişti.

Rusya ise uluslararası koalisyonu bombardıman öncesi uyardığını ve sadece IŞİD’i vurduklarını savunmuştu.

DEYR EZ ZOR

IŞİD Deyr ez Zor vilayetinin petrol kuyularıyla topraklarının önemli bir kısmını 2014 yılı ortalarında ele geçirmiş, 2015 yılı başlarında da kent merkezinin yarıdan fazlasını denetimi altına almıştı.

Petrol ve doğalgaz zengini Deyr ez Zor’da yaklaşık 10 bin kişinin IŞİD’in elinde bulunan bölgelerde yaşadığı sanılıyor.

Demokratik Suriye Güçleri karşısında Rakka’da önemli kayıplar veren IŞİD, eğer Deyr ez Zor kenti ve çevresindeki petrol ve doğalgaz yataklarını da kaybederse, Suriye’de sadece birbiriyle bağlantısı olmayan bir kaç noktada sıkışmış olacak.

(Kaynak: Gazete Karınca)