Barcelona'nın Katalonya Meydanı'nda polisler eylemcilere saldırdı. Barcelona'nın oynayacağı şampiyonlar ligi maçı sonrası olası kupa kutlaması için meydanın boşaltılmasının istenmesine karşı eylemciler, meydanı terk etmedi. Polis saldırısında 100'den fazla kişi yaralandı.

BARCELONA- İspanya'da 15 Mayıs'tan bu yana meydanları işgal ederek hükümet karşıtı eylemlerine devam eden halka polis saldırdı.

Polis, Barcelona'nın Katalonya Meydanı'nda toplanarak kamp kuran çoğu genç eylemcileri dağıtmak istedi. Polis, İspanyolların meydanı terk etmemesi üzerine plastik mermi ve coplarla saldırdı. Eylemcilerden en az 115 kişi yaralandı. Yaralılardan 12'si hastaneye kaldırıldı.

İspanyol televizyonlarından yayınlanan görüntülerde polisin direnme göstermeyen eylemcilere dahi coplarla saldırdığı ve birçok kişinin kan içinde kaldığı görüldü. Yetkililer, iletişimi engellemek için de internet bağlantılarını kesti.

Meydanın boşaltılmasına gerekçe olarak, Barcelona ve Manchester United takımları arasında oynanacak Şampiyonlar Ligi maçını gösteren Barcelona Belediyesi, olası kupa kutlamasının bu meydanda yapılacağını bildirdi.

Barcelona'da yaşanan polis şiddetinden dolayı Sol Meydanı'nda dayanışma eylemi yapılacağı açıklandı. Sol Meydanı'nın yanı sıra Barcelona'daki sistem karşıtlarına destek vermek için ülkenin diğer kentlerinde de eylemler yapıldığı bildirildi.

Öte yandan Madrid'in Sol Meydanı'nda da saldırı bekleniyor. Esnafın satışlarının yüzde 70 düştüğünü, mağazalardan tepkiler geldiğini iddia eden Madrid Özerk Yönetimi Başkanı Esperanza Aguirre, İçişleri Bakanlığı'ndan Sol Meydanı'nın boşaltılmasını istedi. İçişleri Bakanı Alfredo Perez Rubalcaba'nın da polis ile bir toplantı yaparak Sol Meydanı'ndaki durum için karar verileceği kaydedildi.

Facebook ve Twitter gibi internetteki sosyal iletişim sitelerinden yapılan çağrılarla, 15 Mayıs'tan itibaren başta Madrid'deki Sol Meydanı ve Barcelona'daki Katalonya Meydanı olmak üzere İspanya'nın birçok kentinde meydanlarda toplanan çoğunluğu genç eylemciler; siyasal, ekonomik ve sosyal sistemin değişmesini ve halkın sesinin daha çok dinlenmesi talebiyle eylemlerini sürdürüyor.

ETHA