ABD'nin Dallas kentinde iki siyahın polisler tarafından öldürülmesine tepki için düzenlenen protesto gösterilerinde iki keskin nişancının açtığı ateşte beş polis memuru öldü.

Dallas Emniyet Müdürü David Brown keskin nişancıların 11 polise ateş açtığını, beş polis memurunun öldüğünü ve altı polisn de yaralı olduğunu söyledi.

BBC Türkçe'nin haberine göre; silah sesleri, yüzlerce gösterici şehir merkezine doğru yürürken duyuldu. Olay yerine güvenlik güçleri özel ekipleri sevk edildi.

Polis, üç şüphelinin gözaltına alındığını, bir garajda sıkıştırılan silahlı bir kişiyi de yakalamaya çalıştıklarını bildirdi.

Brown garajdaki şüphelinin bir tüfekle ateş açtığını ve "şehrin her yanına bomba yerleştirdiğini" iddia ettiğini söyledi.

Brown silahlı şüphelinin yakınında bulunan bir kadının da sorgulandığını bildirdi.

David Brown, bazı polislerin arkalarından vurulduğunu belirtip "Şüphelilerin kendilerini polisleri üçgene alacak şekilde konumlandırdıklarına inanıyoruz. Yaralayıp öldürebildikleri kadar çok emniyet yetkilisini öldürmeyi planlamışlar" diye konuştu.

GÖRGÜ TANIĞI

Gösterileri düzenleyenlerden Jeff Hood, yerel Dallas Morning News gazetesine polise ateş açıldığını gördüğünü ifade etti.

Hood, yürüyüşte göstericilerin önünde olduğunu, yanında da bir polis memurunun bulunduğunu söyledi ve "Altı, sekiz el ateşe benzeyen sesler duydum" dedi.

Hood, "İnsanların dağıldığını gördüm, yanımdaki polis ateş açılan yere doğru koştu. Sesin geldiği yerden kaçıp insanları sokaklardan uzaklaştırmaya çalıştım, bir yandan da vuruldum mu diye vücudumu yokluyordum" diye konuştu.

OBAMA: VAHŞİ VE AŞAĞILIK BİR SALDIRI

NATO zirvesine katılmak üzere Polonya'da bulunan ABD Başkanı Barack Obama, Dallas'taki saldırıyı "Önceden planlanmış vahşi ve aşağılık bir salıdrı" olarak niteledi.

Obama düzenlediği basın toplantısında "Emniyet görevlileri barışçıl bir gösteride insanları korumak için görevlerini yaparken saldırıya uğradı. FBI, Dallas emniyetiyle irtibat içerisinde. Bu saldırıyla ilişkili herkes gereken cezayı alacak. Adalet yerini bulacak" diye konuştu.

Saldırıda hayatını kaybeden polislerin ailelerine taziyelerini de ileten Obama, "Bugün emniyet güçlerinin bizim güvenliğimizi sağlamak için yaptığı fedakarlıkların yürek burkan bir örneğini gördük" diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

ABD'nin Louisiana eyaletine bağlı Baton Rouge'da Salı günü Alton Sterling adlı bir siyah polis tarafından vurularak öldürülmüştü.

Sterling'in ölümünden bir gün sonra Minnesota eyaletine bağlı St. Paul'de yine başka bir siyah Philando Castile trafik ışıklarında arabanın içindeyken polisin dışarıdan ateş etmesi sonucu öldü.

Louisiana'da Salı günü Alton Sterling'in, Çarşamba günü de Philando Castile'in polis tarafından vurularak öldürülmesini protesto edenler, Dallas'ın yanı sıra, New York, Chicago ve Washington dahil birçok eyalette gösteri düzenledi.

ABD Başkanı Barack Obama, iki siyahın polis tarafından öldürülmesiyle ilgili 'tüm Amerikalıların kaygılanması gerektiğini' söyledi.