Brezilya'da günlerdir hükümeti ve yönetim sistemini protesto eden halk, sokakları terk etmiyor.

Brezilya'da 100'den fazla kentte devam eden gösterilere yüz binlerce kişi katılırken, bazı kentlerde eylemlere yönelik polis saldırısının ardından çatışmalar yaşandı.

Belo Horizonte kentindeki gösteriler sırasında bariyerleri aşarak bir otomobil bayisine taş atan gruba polisin plastik mermi ve göz yaşartıcı gazla saldırdığı, Salvador kentindeki gösterilerde de zaman zaman çatışmalar yaşandığı öğrenildi.

BREZİLYA-İTALYA KARŞILAŞMASININ YAŞANDIĞI SALVADOR’DA OLAYLAR

Brezilya-İtalya Konfederasyonlar Kupası karşılaşmasının yapıldığı Salvador'da da 5 bin kişi stada yakın bir bölgedeki anayolu trafiğe kapattı. Polisin müdahale ettiği eylemde binlerce kişi bir alışveriş merkezinin otoparkına sığındı.

HALKIN YÜZDE 75’İ GÖSTERİLERE DESTEK VERİYOR

Eylemler sürerken, haftalık Epoca dergisinin Ibope enstitüsüne yaptırdığı anket, halkın yüzde 75'inin gösterilere destek verdiğini ortaya koydu.

HALK ROUSSEFF’İN SÖZLERİNİ ‘YÜZEYSEL’ BULUYOR

Devlet Başkarı Dilma Rousseff'in verdiği sözleri 'yüzeysel' bulan halk, özellikle yolsuzluğa kesin çözüm bulunmasını istiyor. Sosyal medyada ise sendikalara genel grev çağrısı yapılıyor.

Brezilya'da 20 Haziran günü sokaklara çıkan 1 milyonu aşkın kişi, kamu hizmetlerinin yetersizliği ve uluslararası spor müsabakalarına milyarlarca dolar harcanmasını protesto ederek, hükümete bu konularda adım atma çağrısında bulunmuştu.

Geçen haftadan bu yana aralıksız süren gösteriler sırasında bir kişi polisin attığı gaz bombası nedeniyle kalp krizi geçirerek, bir kişi de bir sürücünün aracı kitlenin üzerine sürmesi üzerine yaşamını yitirmişti.

Devlet Başkanı Rousseff, toplu taşıma ücretlerine yapılan zamma yönelik tepkilerle başlayan olayların büyümesi üzerine devlet televizyonundan halka seslenerek, göstericilerin endişelerini dikkate aldıklarını öne sürmüş, şikayetleri odağına alan bazı reformlar yapmayı planladıklarını söylemekle yetinmişti. (ETHA)