Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin, Şırnak’ın Cizre ilçesinde devam eden ablukaya ilişkin önemli bir açıklama geldi. 

Associated Press'in (AP) haberine göre, Zeyd Raad el Hüseyin, "Elimizde, Türk güvenlik güçlerinin Cizre'de etrafı sarıp 100'den fazla insanı canlı canlı yaktığına dair tanık raporları var" diyerek, iddiaları yerinde incelemek istediklerini söyledi. Hüseyin, Türkiye'yi de bağımsız soruşturma yürütecek ekibin bölgede engellenmeden gezebilmesine izin vermeye çağırdı.

"Türkiye Cumhuriyeti hükümetinden sivillere yönelik şiddete dair iddiaların araştırılmasını talep ediyoruz" diyen Hüseyin, daha önce bu taleplerinin reddedildiğinin altını çizdi.

CİZRE'DEKİ ÜÇ BODRUM

Cenevre'de yapılan yazılı açıklamada Cizre'de Türk ordusu ve devlet güvenlik güçleri tarafından işlendiği ileri sürülen ihlâller arasında, kadın ve çocuklar da dahil, silahsız sivillere keskin nişancılarca veya tank ve diğer zırhlı araçlardan kasten ateş açılmasının da bulunduğu kaydedildi.

BM insan hakları yetkilisinin açıklamasında, bölgeden işkence, keyfi gözaltı, sivillere ait binaların orantısız tahribi haberlerinin de geldiği kaydediliyor.

Ancak el Hüseyin, Cizre'de güvenlik kuvvetlerinin kuşattığı üç bodrum katına sığınmış 100 kişinin yakılarak öldürüldüklerine ilişkin haberleri "bunlar arasında en kaygı verici olan" diye niteliyor.

Kaynak: DİHA - BBC Türkçe