BM denetçileri, Suriye'nin başkenti Şam'da 21 Ağustos'ta gerçekleştirilen saldırıda sarin gazı kullanıldığı sonucuna vardı.

Birleşmiş Milletler denetçilerinin hazırladığı rapor, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a ulaştı.

Raporda, Suriye'nin başkenti Şam'da 21 Ağustos'ta 1500'den fazla insanın öldürüldüğü saldırıda sarin gazı kullanıldığı belirtildi.

BM'nin raporunda denetçiler, "bölgeden topladıkları çevresel, kimyasal ve medikal numunelerin, 21 Ağustos'ta Şam'ın Guta bölgesinde sinir gazı sarin içeren roketlerin kullanıldığına ilişkin açık ve ikna edici kanıt sağladığı" belirtildi.

BM denetçilerinin hazırladığı raporun ilk sayfasında, sarin gazı kullanıldığını gösteren bir fotoğrafa da yer veriliyor.

Fotoğrafın bugün geç saatlerde yayınlanması bekleniyor.

BM raporda kimyasal silahların, Şam'daki saldırıda kim tarafından kullanıldığına dair detay olup olmadığı bilinmiyor.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Güvenlik Konseyi'ni rapor konusunda bilgilendirdikten sonra yaptığı açıklamada, "Bu bir savaş suçudur" dedi.

Ban, yapılan tahlillerde alınan örneklerin yüzde 85'inin sarin gazına karşı pozitif sonuç verdiğini açıkladı.

Ayrıca, Şam yakınlarında atılan kimyasal başlıklı füzelerin el yapımı veya fabrika üretimi olabilecekleri ifade edildi.

Rapora göre uzmanlar, muhtemelen sarin kimyasalı taşımış olan füze başlıklarını bulamadı.

SARİN NEDİR?

1938`de Alman Kimyageri Gerhad Schrader tarafından bulunan sarin gazı aşırı zehirli olmasıyla biliniyor. Sadece yarım miligramı bile ölüme götürebiliyor. Sarin gazı vücuttaki sinir sistemlerinin dengesini bozarak felç meydana getiriyor.

Renksiz bir sıvı olan sarin gazının buharı da sıvısı gibi renksizdir. Renksiz, kokusuz ve tatsız olduğu için sezilmesi ve teşhisi de oldukça zordur.